Autor: Märt Belkin • 14. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaevandamisega nakatamine tõusvas trendis

Foto: Pixabay
Neljapäeva õhtul tabas Äripäeva rünnak, mille käigus paigaldati lehele pahavara, mis hakkas külastajate arvutiressursi arvel kaevandama kurikaeltele krüptoraha. Ekspertide kinnitusel on sellised rünnakud tõusuteel ning nende eest tuleb ent hoolega kaitsta.

„Veebilehtedele peidetud pahavara, sealhulgas krüptoraha kaevandamised, on kahjuks tõusvas trendis. Teateid pahavaraga nakatumisest laekub meie üksusele vähemalt kord-paar nädalas,“ ütles riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonna ehk CERT-EE juht Klaid Mägi. Ta tõdes, et kannatanuteks on olnud väga suured ja tuntud portaalid, näiteks tuntud ostu-müügi keskkond ning tehnikaportaal.

Igapäevaselt enam kui 2000 veebilehtede vastu suunatud rünnakut uuriva veebiturbefirma WebARX tegevjuht Oliver Sild rõhutas, et kasvuteel on just nimelt selline pahavara, mis üritab ära kasutada külastaja arvutiressurssi, et kurjategijale krüptoraha toota. Selline pahatahtlik rünnak tabas ka Äripäeva veebikülgi.

Kui varem on olnud näha, et n-ö automatiseeritud massrünnakutega veebilehti näotustatakse, peidetakse neile tagalinke, meilispämmereid ja isegi suunatakse külastajaid muudele lehtedele, siis viimase poole aasta jooksul on kaevandamisega nakatamine muutunud populaarsemaks,“ tõdes Sild.

Loe pikemalt Äripäevast.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755