Autor: ITuudised.ee • 16. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnatud küberturbeekspert Klaid Mägi liitub CybExeri meeskonnaga

Klaid Mäg
Foto: Julia-Maria Linna
Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juht Klaid Mägi võtab veebruarist vastu uue väljakutse ning liitub nii Eestis kui rahvusvaheliselt jõudsalt laieneva Eesti küberjulgeolekuettevõttega CybExer Technologies.

“Klaid on üks parim küberjulgeoleku ekspert Eestis. Tema praktilised kogemused ja teadmised reaalsete küberintsidentide lahendamisest on hindamatu väärtusega,” selgitas CybExer Technologies’i juhatuse liige Janek Gridin. “Seetõttu on Klaidi liitumine väga oluline võit nii meie järjest laienevale meeskonnale kui ka meie koostööpartneritele.”  

CybExer Technologies on juhtiv küberlahendusi eksportiv ettevõte Eestis, kelle klientideks on ligi 20 välisriigi valitsused ja rahvusvahelised organisatsioonid. CybExeri portfelli üks nõutuim toode on maailmas unikaalne ja rahvusvahelistes kaitseringkondades palju tunnustust pälvinud küberharjutusväljak suuremahuliste ja keerukate küberõppuste läbiviimiseks. Lisaks on CybExer operatiivne partner ettevõtetele nii Eestis kui ka välismaal nende küberjulgeoleku riskide hindamisel ning reaalsete intsidentide ja kriiside lahendamisel. 

Üle 17 aasta nii era- kui avaliku sektori asutustes IT- ja küberspetsialistina ning juhina töötanud Klaid Mägi lahkub RIA-st veebruari alguses. Vaid kolme ja poole aastaga ehitas ta RIA-s uuesti üles CERT-EE osakonna ja viis selle maailma tipptasemele. Viimast tõestab fakt, et mullu sügisel andis tuntud CERT-ide kogukond Trusted Introducer Mägi juhitud RIA küberüksusele sertifitseerimistunnistuse, millega kinnitati, et Eesti CERT kuulub maailma kuue küpseima riikliku küberüksuse hulka.

RIA peadirektori Taimar Peterkopi sõnul on Klaidi panus riigi küberturvalisuse tagamisse olnud märkimisväärne. „Meie võimekus ja oskus tuvastada küberintsidente ning nendega tegeleda, on väga kõrgel tasemel. Klaid ja tema meeskond on aidanud kaasa mitme olulise teema lahendamisele ja eestvedamisele, nagu näiteks ID-kaardi turvariski kaasus, küberseaduse eelnõu ettevalmistamine ning küberhügieeni tõstmine nii riigiasutustes kui ka erasektoris. Asutuse vaates on mul kindlasti väga kahju, et kaotame tippspetsialisti ja särava kolleegi, kuid laiemalt vaadates mõistan tema otsust edasi liikuda. Usun, et senine kogemus RIA-s on andud selleks väga hea pinnase,“ ütles RIA juht Peterkop.

Klaid Mägi selgitusel on CybExeri meeskonnaga liitumine loogiline samm pärast CERT-EE edukat taaskäivitamist ja vedamist läbi põneva, ent samas ka keerulise Eesti Euroopa Liidu eesistumisperioodi. “Olen ka varem öelnud, et minu viimane suur väljakutse RIA-s oli seista oma meeskonnaga selle eest, et eesistumine kulgeks valutult. Täna võib öelda, et me saime selle ülesandega väga hästi hakkama,” lausus Mägi. “Seetõttu on nüüd paras aeg edasi liikuda ning võtta vastu väljakutse erasektoris, kus järjest suuremate küberriskidega peavad arvestama sellised elutähtsad sektorid nagu pangandus, energeetika, transport, meditsiin jne. Samuti näen oma missiooni selles, et jagada Eestis kogemust välisriikidega. Üks viis selleks ongi CybExeri maailmatasemel küberharjutusväljakutel väga realistlike ja keerukate küberõppuste korraldamine nii valitsustele kui ka kriitilistele infrastruktuuri ettevõtetele üle maailma.”

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474