Autor: ITuudised.ee • 13. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduskomisjon toetab andmesaatkonna rajamist Luksemburgi

Foto: Pixabay
Riigikogu majanduskomisjon arutas tänasel istungil oluliste andmete ja kriitiliste andmekogude majutamist Luksemburgi riiklikku andmekeskusesse, toetas eelnõu ja otsustas selle saata Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele.

„Riigi toimimise seisukohalt olulised andmed peavad olema turvatud ja tagatud,“ ütles komisjoni esimees Sven Sester. Ta märkis, et andmesaatkonna kontseptsioon on uudne, selliseid riiklikke andmete majutamise süsteeme pole teadaolevalt veel kasutusele võetud ning kokkuleppe sõlmimisega Eesti ja Luksemburgi vahel luuakse pretsedent ka rahvusvahelises õiguses.

Istungil toodi välja, et andmete ja infosüsteemide Luksemburgi majutamine on vajalik, et tagada Eesti riigi järjepidevus, suurendada Eesti digitaalse ühiskonna turvalisust ja parandada andmete majutamise kvaliteeti. Samuti märgiti, et Luksemburgil on kõrgturvalised andmekeskused ja riik on valmis tagama Eesti andmete ja infosüsteemide puutumatust.

Pilvekonverents 2018 "Kuidas olla pilves?"

toimub 15. märtsil 2018Tallinnk SPA konverentsikeskuses, Sadama 11a

Vaata, kes esinevad ja registreeru SIIN.

Komisjonile selgitati, et andmesaatkond on riigipilve lahendus, mille kaudu on võimalik andmeid ja teenuseid hoiustada ning vajadusel käitada turvalisest andmekeskusest väljaspool riigi territoriaalseid piire. See võimaldab jätkata Eesti riigi toimimist ka tingimustes, kus riigi territooriumil asuvate andmekeskuste töö on peatunud või häiritud.

Riikidevaheline kokkulepe määrab kindlaks riikide kohustused ja õigused, mis on vajalikud Eesti riigi andmete ja infosüsteemide kaitsmiseks. Kokkulepe annab andmesaatkonnale samad õigused, kui on tavalistel saatkondadel. Kokkuleppele kirjutasid alla peaminister Jüri Ratas ja Luksemburgi peaminister Xavier Bettel möödunud aasta 20. juunil Luksemburgis. Dokument vajab ratifitseerimist Riigikogus. Luksemburg on selle juba ratifitseerinud.

Istungist võtsid osa ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi riigi infosüsteemide nõunik Laura Kask.

Komisjon otsustas saata Eesti Vabariigi ja Luksemburgi Suurhertsogiriigi vahelise andmete ja infosüsteemide majutamise kokkuleppe ratifitseerimise seaduse eelnõu (563 SE) Riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 20. veebruaril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755