Autor: Aali Lilleorg • 25. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ tunnustas EV100 aktusel silmapaistvaid teadlasi, õppejõude ja arendustöid

Tehnoloogiline töörõivas Ragnarok 2.0
Foto: Kuvatõmmis
Tallinna Tehnikaülikool tunnustas 22. veebruaril Eesti vabariigi sünnipäevale pühendatud aktusel eelmise aasta silmapaistvamaid teadlasi ja õppejõude ning parimate teadusartiklite autoreid. Tehnikaülikooli teadlaste arendustöödest tõsteti esile Ragnarok 2.0 töörõivast, nutikat teekatendit ning põhjavee loodusliku radioaktiivsuse vähendamise tehnoloogiat.

IT-teaduskonna professorite Ivo Fridolini ja Gert Jervani eestvõttel ning partnerluses eraettevõtetega on valminud tehnoloogiline töörõivas Ragnarok 2.0, mis on loodud töötamiseks kalatööstuses ja laevadel. See ilmastikukindel rõivas on täis andureid ja elektroonikat, mis annavad märku ohtlikest olukordadest ja aitavad leida merre kukkunud inimese; krae sisse õmmeldud mikrofon koos kõnetuvastusega hõlbustab külmal Põhjamerel märkmete tegemist.

Ivo Fridolin
Foto: Kuvatõmmis

TTÜ keemiliste kiletehnoloogiate teaduslabori, teedeehituse ja geodeesia uurimisrühma, polümeeride- ja tekstiilitehnoloogia teaduslabori koostöös loodud nutikas teekate (e-Pavement) on ainulaadne, sest sobib kasutamiseks põhjamaade kliimas. Üks ruutmeeter nutikat teekatet toodab tavalise päikesekiirgusega (AM 1,5) energiat 70W. Teekate koosneb polümeeridest ja klaasist, on vastupidav ning hea haarduvusega, selle elemendid on ühendatud nii, et kui üks element langeb mingil põhjusel rivist välja, suunatakse vool mittetöötavast elemendist mööda ja panel tervikuna säilitab töövõime. Teekattel on ka suur raskustaluvus 1000 kgf/cm2.

Joogivee loodusliku radioaktiivsuse vähendamise tehnoloogiat arendavad TTÜ keskkonnatehnoloogia teaduslabori teadlased Anna Goi ja Juri Bolobajev. Tehnoloogia põhineb mangaandioksiidi abil põhjavees radioaktiivsete ainete ning raua- ja mangaanisisalduse vähendamiseks.

Parimateks õppejõududeks on IT teaduskonnas Ago Luberg, inseneriteaduskonnas Irene Lill, loodusteaduskonnas Margus Lopp, Eesti Mereakadeemias Anna Saksa ning majandusteaduskonnas Leno Saarniit. 

Ago Luberg
Foto: Kuvatõmmis

Aasta noorteadlaseks nimetatakse loodusteaduskonna keemia ja biotehnoloogia instituudi geenitehnoloogia osakonna vanemteadur Pirjo Spuul ning aasta teadlaseks inseneriteaduskonna mehaanika ja tööstustehnika instituudi professor Irina Hussainova.

Tunnustatud arendustööd:

I koht „Tark töörõivas Ragnarok Workwear 2.0“, teadusrühm koosseisus Ivo Fridolin, Gert Jervan, Kristjan Pilt, Mairo Leier, Deniss Karai, Ardo Allik, Viia Roosaar, Indrek Guitor, Reijo Olavi Komu, Elvar Liiv, Jürgen Soom.

II – III koht „e-Pavement“, teadusrühm koosseisus: Malle Krunks, Ain Kendra, Andres Krumme, Arvo Mere, Viktoria Vassiljeva, Mihkel Viirsalu, Nicolae Spalatu, Allan Lahi. 

II – III koht „Kulu- ja energiatõhus tehnoloogia joogivee loodusliku radioaktiivsuse vähendamiseks“, teadusrühm koosseisus: Anna Goi, Rein Munter, Juri Bolobajev.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755