28. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1 küsimus: vastab Siim Sikkut

IKT asekantsler Siim Sikkut
Foto: Urmas Kamdron
1 küsimus on ITuudised.ee uus rubriik, milles esitame ühe päevakajalise küsimuse IKT valdkonna arvamusliidritele.

Mis arvad presidendi kriitilisest tähelepanekust e-riigi lahenduste kohta?

Vastab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi IKT asekantsler Siim Sikkut:

"Riigipea kriitika on kindlasti õigustatud, olen ka ise viitanud ja ühe peamise probleemina välja toonud, et e-teenuste kvaliteet on väga ebaühtlane ja just kasutajakogemus vajaks sageli olulist parandamist. Selle põhjuseid on mitu ning nendega ka MKM poolt tegeleme, koos teiste e-teenuseid loovate ja tegelikkuses pakkuvate asutustega.

Nt on juurutamisel selge teenuste toimimise vastutus ja kvaliteedi pideva mõõtmise korraldus, mis loodetavasti annab stiimulit riigiasutuste juhtidele oma alas olevaid teenuseid pidevalt edasi arendada. Selle kõrval oleme algatanud e-riigi rahastuse reformi, et teenuste pidevaks uuendamiseks oleks piisavalt vahendeid (s.t mitte ainult ühekordsete hoogtööprojektide jaoks) ning tahame rohkem suunata hankepraktikat, et e-teenuste arendamisel ostetaks rohkem täisteenust ja saadaks suuremat kvaliteeti, aga ka uuenduslikkust. Ja nii edasi mõndagi veel.

Kõige olulisem siht on aga see, et MKMi nägemus e-riigist on nähtamatult taustal toimivad teenused. Siis ei pea muretsema erinevate e-teenuste näo eest, kui neid teenuseid üldse vaja polegi kasutamas käia inimestel – nt aruandluse automaatselt masin-masina suhtluses tehtud saab ettevõtja või lapse sünni puhul riik proaktiivselt pöördub ise kolme olulise küsimuse ehk andmevajadusega inimese poole, mitte ei oota teda eri keskkondadesse taotlema toetusi ja nimepanekut. Siis on me e-riik sellisel tasemel, nagu tehnoloogia juba täna lubab ja mida kasutaja enim ootab – et asjad oleksid korras õigel hetkel ilma ise sekkumata."

Loe ka neid vastuseid: 

1 küsimus: vastab Ivo Suursoo

1 küsimus: vastavad Hegle Sarapuu, Linnar Viik ja Andres Kütt

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755