1. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon astub uusi samme võitluses ebaseadusliku veebisisuga

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip
Foto: Kuvatõmmis
Euroopa Komisjon esitas täna soovituse selle kohta, mida peaksid ettevõtjad ja liikmesriigid tegema võitluses ebaseadusliku veebisisuga. Silmas peetakse igasugust ebaseaduslikku veebisisu alates terroristlikest materjalidest, vihkamisele ja vägivallale õhutamisest, laste seksuaalset kuritarvitamist kajastavatest materjalidest ja võltsitud toodetest kuni autoriõiguste rikkumiseni.

Digitaalse ühtse turu eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip tõdes, et veebiplatvormidest on saamas inimeste peamine infovärav ja seega lasub platvormidel vastutus luua kasutajatele turvaline keskkond. „Mis on ebaseaduslik reaalses maailmas, on seda ka veebis. Kuigi paljud platvormid on juba kõrvaldanud rohkem ebaseaduslikku veebisisu kui kunagi varem – tõendus sellest, et iseregulatsioon võib toimida –, tuleb meil siiski kiiremini reageerida terroristlikule propagandale ja muule ebaseaduslikule infosisule, mis kujutab endast tõsist ohtu kodanike julgeolekule, turvalisusele ja põhiõigustele,“ märkis Ansip.

Ebaseadusliku veebisisu levik kahjustab kodanike usaldust interneti vastu ja ohustab julgeolekut. Ehkki eurooplaste kaitsmisel veebikeskkonnas on tehtud edusamme, peavad platvormid jõulisemalt tegutsema, et kõrvaldada ebaseaduslik sisu veebist kiiremini ja tõhusamalt. Tänases soovituses kirjeldatakse operatiivseid meetmeid, mis kiirendaksid ebaseadusliku veebisisu avastamist ja kõrvaldamist, tõhustaksid koostööd ettevõtjate, usaldusväärsete teavitajate ja õiguskaitseasutuste vahel ning suurendaksid kodanike jaoks läbipaistvust ja tugevdaksid kaitsemeetmeid.

Komisjon tahab tänase soovitusega pakkuda kindlamat kaitset terroristliku veebisisu eest. Võttes arvesse, et terroristlik veebisisu on kõige kahjulikum selle esimestel kättesaadavaks saamise tundidel, peaksid kõik ettevõtjad sellise veebisisu eemaldama üldreeglina ühe tunni jooksul pärast esildise kättesaamist. Terroristlik veebisisu tuleks kiiresti tuvastada (kasutades selleks ka automaatseid vahendeid) ja kõrvaldada või tõkestada sellele juurdepääs ning hoida ära selle taasilmumine, kui see on kord juba kõrvaldatud.

Komisjon jälgib, kuidas tänase soovituse täitmine läheb ja otsustab selle põhjal, kas on vaja astuda täiendavaid samme, näiteks võtta vastu uusi õigusakte. Ühtlasi algatab komisjon lähinädalatel selleteemalise avaliku konsultatsiooni.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052