Autor: ITuudised.ee • 20. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Notarite prioriteet tänavu on arendada e-teenuseid

Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.
Foto: Notarite Koda
Notarite koja prioriteetideks sel aastal on digitõestuse projekti ja E-notar3 arendamine, võimaldamaks notareil oma toiminguid klientidele senisest kättesaadavamaks teha.

Kliendi ja notari interaktiivset suhtlust ning osade toimingute digitõestust võimaldav E-notar3 projekt sai toetust Euroopa Liidu struktuurifondidest ning projekt on arendamisel käesoleva aasta algusest.

Digitõestust võimaldab tulevikus välisriikides asuvatel isikutel teha teatavaid notariaaltoiminguid videokõne abil. Esialgse plaani kohaselt kuuluvad nende toimingute hulka osaühingu osalusega tehtavate tehingute, pärandiga seotud avalduste ja volikirjade ja tõestamine.

Digitõestuse teenust pakutakse Eesti välisesinduste kaudu, kus asuvates arvutites saab turvalise otseühenduse abil notariga kontakteeruda. Kui kõik sujub plaanipäraselt, saab digitõestust kasutada juba järgmisel aastal. 

Reedesel notarite koja aastakoosolekul oli arutelu keskmes teenuste ja nende kättesaadavuse tulevik. Koja esimees Merle Saar-Johanson rõhutas, et notareil tuleb mõelda, kuidas muuta oma teenuseid klientidele mugavamaks ning ligipääsetavamaks. „Maailm digitaliseerub, asjaajamine muutub inimestele üha lihtsamaks. On oluline, et ka notari teenus käiks ajaga kaasas, oleks mõistliku hinnatasemega ning kiiresti ja mugavalt ligipääsetav, säilitades samas oma senise kvaliteedi,“ sõnas Saar-Johanson.

Notarite koda on notareid ühendav avalik-õiguslik juriidiline isik, kuhu kuuluvad kõik ametisse nimetatud notarid. Koja tegevust finantseeritakse lõviosas notarite liikmemaksudest ning suurima kulu selle eelarves (27%) moodustavad IT-kulud, sealhulgas E-notari infosüsteem ning pärimis-, apostilli- ja abieluvararegistrite ülalpidamine ja arendamine. 

Mullu tegid notarid 315 704 ametitoimingut, mida on 7,5% rohkem kui aasta varem. Selle aasta märtsikuu seisuga töötab Eestis 91 notarit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755