3. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple lõpetab lepingu Inteliga

Apple’i tegemistega kursis olijate sõnul plaanib ettevõte hakata alates 2020. aastast kasutama seadmetel oma kiipe ning lõpetab seega lepingu Inteliga.

Allikate sõnul on plaan alles lapsekingades, ent esialgse kava kohaselt asenduvad Inteli kiibid kõigis Apple’i toodetes.

Nii-öelda kiibiplaan saab olema allikate sõnul mitmeastmeline ehk Apple läheb oma kiipidele üle järk-järgult.

Kui Apple’i plaan teoks saab, on Inteli jaoks tegu väga suure löögiga. Just Inteli kiibid olid need, mis aitasid Apple’il Maci bisnessi taas käima lükata. Vastutasuks sai Intel tehnoloogiamaailmas kõvasti kuulsust juurde ning muutus oma valdkonna üheks tähtsamaks tegijaks. Bloombergi arvutuste kohaselt tuleb umbes 5% Inteli käibest just tänu partnerlussuhtele Apple’iga.

Bloomberg kirjutab, et Apple’i seisukohast vaadatuna annaks plaan ettevõttele juurde kõvasti tegevusvabadust. Selle asemel, et arvestada Inteli tootmisplaanidega, võib ettevõte uute toodetega tulla välja sellisel ajal, nagu ise heaks arvab. Veelgi enam, analüütikud viitavad, et seesugune strateegiline samm võimaldab omavahel paremini ühildada tarkvara ja riistvara, mis praktikasse panduna tähendaks näiteks, et tehnikavidina aku kestab kauem.

Ühtlasi paistaks Apple konkurentide seas silma sellega, et kasutab oma tehnikavidinatel oma kiipe: nii Dell, HP, Lenovo kui Asus kasutavad oma toodetel Inteli kiipe.

Inteli aktsia kukkus uudise peale 9,2%, mis on viimase kahe aasta suurim kukkumine. Pärast seda hind veidi taastus, ent kauplemissessioon lõppes siiski veidi enam kui 6% miinuses, 48,92 dollaril.

Autor: Pille Ivask, kaasautor

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052