Autor: ITuudised.ee • 4. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab IT-alast teadustööd kolme miljoniga aastas

Foto: Pixabay
Riik toetab info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) alast teadus- ja arendustegevust tehnikaülikoolis ja Tartu ülikoolis kolme miljoni euroga aastas, et soodustada innovaatiliste ja teadmistepõhiste lahenduste loomist ja kasutuselevõttu võimalikult paljudel elualadel.

Viieks aastaks kavandatud toetusmeede on osa IT Akadeemia programmist, mis loodi Eesti riigi, ülikoolide ja IKT-ettevõtete koostöös 2012. aastal. Programmi tegevust koordineerib hariduse infotehnoloogia sihtasutus.

Akadeemia nõunik ja teadusmeetme koordinaator Indrek Ots ütles, et välja valiti kuus prioriteetset IKT suunda. „Neid arendatakse Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli eestvedamisel ning koostöös, sest Eestis vastutavad just need ülikoolid IKT kõrghariduse eest,“ sõnas Ots.

Prioriteetsed suunad on: tehisintellekt ja masinõppimine, andmeteadus ja suurandmed, robotite-inimeste koostöö ja asjade internet tööstuse protsessides, tarkvara usaldusväärsus, tarkade asjade internet, riistvara ja süsteemide turvalisus ning usaldatavus.

Teadusuunad valis välja akadeemia juhtkomisjon, kuhu kuuluvad haridus- ja teadusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning IKT-ettevõtete esindajad.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul on uus teaduse toetusmeede näide sellest, kuidas riik suunab täiendavaid vahendeid riigile strateegiliselt vajalike teaduserialade arendamiseks.

„Tipptasemel IKT-teaduse rakendamisest võidab kogu ühiskond, olgu näiteks uued innovaatilised tooted või mugavad ja turvalised e-teenused. Samavõrd oluline on teaduse tihedam sidumine õpetamisega, et kindlustada teadlaste järelkasv ja aidata võimekatel tudengitel tippu jõuda,“ sõnas ta.

Meedet rahastatakse riigieelarvest ning perioodiks on kavandatud aastad 2018-22.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755