Autor: ITuudised.ee • 8. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmeteadlane ja keeletehnoloog pälvisid tänavu Vabariigi Kultuurirahastu preemiad

Ühispilt
Foto: Mattias Tammet/VPK
President Kersti Kaljulaid ütles reedel Vabariigi Kultuurirahastu preemiaid kätte andes, et ehkki tänapäeval võimaldab tehnoloogia teha eesti teadust ka välismaal, siis on seda olulisem, et teaduse kõrvalt oleks noortel ja võimekatel teadlastel jaksu ka õppetööle pühenduda ja arendada eestikeelset teadusterminoloogiat.

Noore teadlase preemia pälvis andmeteadlane Leopold Parts ja noore IT-teadlase preemia Tartu Ülikooli keeletehnoloogia õppetooli juhataja Mark Fišel.

„Mul on hea meel, kui teadust tehakse. Ja eriti, kui taotlusi on oluliselt rohkem kui kahe preemia jagu. See näitab, et eesti teadus elab hästi,“ ütles president Kaljulaid.  

Andmeteadlane Leopold Parts ütles preemiat vastu võttes, et võimalus teha head teadust on privileeg, kui on olemas võimekad kaastöölised, lahked juhendajad ja vahendid. „Privileegiga kaasneb ka vastutus mitte ainult teadust teha, vaid ka midagi ära teha, millest ühiskonnal kasu on,“ ütles Parts. 

Noore teadlase preemia laureaat andmeteadlane Leopold Parts töötab korraga nii Suurbritannias kui Eestis. Ta juhib teadusrühma Wellcome Sanger Instituudis Suurbritannias ja teeb katseid maailma suurimas genoomikeskuses ning arendab samal ajal vanemteadurina andmeteaduse suunda Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudis. Ta soovib oma uurimistööga saada aru, miks ikkagi on lapsed oma vanematele nii sarnased – pikkuselt, kaalult, iseloomult, aga ka raskete päritavate haiguste riskilt. Selleks kasutab Leopold Parts andmeteadust bioloogias, et matemaatilise täpsuse ja statistilise kindlusega kirjeldada rakkude talitust nii tervetes kui haigetes organismides. Praegu uurib tema juhitud teadusrühm Suurbritannias vähirakkude nõrku kohti ja seda, miks muutuvad bakterid antibiootikumidele resistentseteks. Tartus tegeleb ta sügavate neurovõrkude abil mikroskoobi piltide analüüsiga.

Leopold Parts
Foto: Mattias Tammet/VPK

Noore IT-teadlase preemia saanud Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi keeletehnoloogia õppetooli juhataja Mark Fišel on masinõppe ning tehisintellekti alaste meetodite juurutaja ja arendaja. Koos oma tudengitega on Mark Fišel loonud masintõlkeprogrammi Neurotõlge, mis kasutab tõlke võimalikult hea kvaliteedi tagamiseks tehisnärvipõhist lähenemist. Tema uurimisrühm tegeleb loomuliku keele masinõppega ning üritab muuta selle õpetamist veelgi automaatsemaks sel teel, et see õpiks tavateksti põhjal ning ei vajaks lisainfot ega lingvistilisi ressursse, mille loomine nõuab palju inimtööd.

Mark Fišel
Foto: Mattias Tammet/VPK

Mõlemad välja antud preemiad on 5000 eurot. Noore teadlase preemiat rahastab Väino Kaldoja ja noore IT-teadlase preemiat Skype Eesti.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755