Autor: ITuudised.ee • 9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Filharmoonia kammerkoor laulab iPadi abil

Eesti Muusika Päevade avakontserdil 12. aprillil Niguliste kirikus katsetab filharmoonia kammerkoor tehnoloogiat, lauldes traditsiooniliste pabernootide asemel digitaalsest noodimaterjalist.

Uudse tarkvara pakkus koorile välja idufirma ScoreMusic looja Kristjan Nõlvak koos meeskonnakaaslase Kadri Taliga.

Kammerkoori töö uue tehnoloogiaga algas pool aastat tagasi, kui koori juhatuse liikme Esper Linnamägi initsiatiivil algatati koostöös ScoreMusicuga pilootprojekt, et testida digitaalse noodimaterjali kasutamist.

Linnamägi sõnul on diginoodindus tulevik. „On teada, et mõned kollektiivid maailmas juba kasutavad muusika esitamisel uusi tehnoloogiaid, näitena võib tuua Austraalia kammerorkestri ja Soome Rahvusooperi koori, kuid Eestis on sellega tutvust teinud veel vaid üksikud,“ selgitas ta.

Eesti Muusika Päevade avakontserdil kasutavad pooled kammerkoori lauljad Apple´i tahvelarvuteid, kuhu on sisestatud kolm uudisteost, mis kõlavad esiettekandes: Riho Esko Maimetsa „Kolm püha roosipärja palvet“ segakoorile, Gerta Raidma „je suis“ („ma olen“) kammerkoorile ja Tatjana Kozlova-Johannese „I will cross this road“ („Ma rändan seda teed“) meeskoorile, kammerkoorile ja keelpillikvartetile.

Digitaalsel noodimaterjalil on mitmeid eeliseid: kaob rendinootide saatmine postipakiga, noodikirjastajad ei pea trükkima ühest muusikateosest mitmeid paberkoopiaid, muusikutel on võimalik teha digipliiatsiga märkmeid, mis säilivad digitaalsel kujul, vähese valgusega esinemiskohtades annavad tahvelarvutid valgust noodimaterjali lugemiseks, turneel kaob vajadus kaasa võtta suur hulk pabernoote.

Kristjan Nõlvak ja Kadri Tali on tegutsenud diginoodi rendi võimaluste arendamise nimel kaks aastat. Tandem usub, et loodud on uus Eesti edulugu, mis tasapisi kinnitab kanda maailmalavadel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052