Autor: Liina Laks • 24. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alphabeti tulemused kajastusid aktsia liikumises

Foto: Pixabay
Pärast Alphabeti tulemuste avalikustamist ei suutnud investorid kuidagi üksmeelt leida: olid need nüüd halvad või head. See kajastus ka aktsia liikumises.

Head uudised kõigepealt: kokkuvõttes ületas USA kontsern Alphabet analüütikute ootusi igal rindel. Lootus oli, et esimese kvartali käive jääb 30,3 miljardi dollari juurde, aga Alphabet pani juurde ja teenis 31,2 miljardit. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on kasv 26 protsenti.Puhaskasumiga sama lugu: kasv aastaga 5,4 miljardilt 9,4 miljardile dollarile. See lõi aktsia esimese hooga USA börsil kolm protsenti üles. Kuid eufooria ei kestnud kaua: selgus, et samal ajal, kui Google'i ja Youtube'i äri hästi lähevad ja korralikult kasumit paisutavad, on Alphabetis näha suurt kulude kasvu.

Väike, aga oluline vangerdusAlphabetil on nimelt üks ärivaldkond, mida kutsutakse ebatraditsioonilise nimega other bets – teised panused. Sinna kuuluvad näiteks tervishoiuteenuste ettevõte Verily ning veel palju muud.Kokku on „teiste panuste“ osa suurus Alphabetis ligikaudu 4 miljardit dollarit. Nüüd on seal tehtud suuri ümberkorraldusi, välja on võetud teiste seas ka kodusensorite tootja Nest. See kõik tõi kaasa selle, et kogu üksuse müügitulu oli esimeses kvartalis vaid 150 miljonit, kahjum aga ligi 0,6 miljardit dollarit.Need on Alphabeti üldnumbreid vaadates pisikesed summad. Mööda ei saanud investorid vaadata aga teisest numbrist: Alphabeti kulud kasvasid möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes 27 protsenti, 10,7 miljardile dollarile.Ettevõtte finantsjuht Ruth Porat ütles tulemusi kommenteerides, et see oli tingitud eelkõige arendustegevusele kulutatud summade paisumisest. Kuigi kontsern on eelkõige tuntud oma kirevate tähtedega otsingumootori poolest, on tal terve hulk innovatiivseid all-ettevõtteid, mis tegelevad investeerimisest vananemisvastase rohu otsinguteni.Kapitalikulud suurenesid lausa kolm korda ning jõudsid napilt 8 miljardi dollarini. Korraliku löögi sai ka Alphabeti marginaal, kahanedes 27 protsendilt 22 protsendile.Alphabeti aktsia lõpetas eilse kauplemispäeva 0,5 protsenti odavamalt, 1067,4 dollari tasemel. Täna oli ta eelturul aga juba plussis.Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755