Autor: ITuudised.ee • 2. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab Noblessneri virtuaalreaalsuse keskust

Noblessneri valukotta tuleb VR-keskus.
Foto: Noblessneri Arendus
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus toetab rahvusvaheliste pereturismi atraktsioonide toetusmeetmest Noblessneri virtuaalreaalsuse keskust Tallinnas.

Pereturismi atraktsioon „Uuesti tulevikku“ rajatakse Noblessneri valukoja hoonesse. EASi teatel on see Euroopas unikaalne virtuaalreaalsuse (VR) elamuskeskus, mille keskne idee on luua VR-seadmete vahendusel meelelahutuslik eksperimentaarium, mida külastaks aastas kuni 120 000 inimest, kellest ligi 60% oleksid välisturistid.

„Külastaja viiakse temaatiliselt sajanditagusesse aega salajasse tehasesse, mis katsetab tulevikutehnoloogiaid. Nende katsete aluseks on toonased teadmised füüsikast ja mateeriast ning ka fantaasia. Ekspositsiooni arendamisel lähtutakse tolle aja tehnikasaavutustest ning väljapanekul on ka hulk käed-külge eksponaate,“ lausus atraktsiooni projektijuht Ahto Ader.

„Salajane allveelaevatehas ju Noblessner oligi. Atraktsiooni temaatika arendamise allikas on piirkonna tegelik ajalugu, julesvernelik fantaasia ja tööstusrevolutsioonile järgnenud optimism, et kõik on võimalik,“ lisas Ader.

20. sajandi alguses oli Noblessneris toonase Tsaari-Venemaa üks tähtsamaid allveelaevade tootmiskeskusi. Kolme aasta jooksul (1914-17) ehitati seal kokku 13 allveelaeva.

Elamuskeskuse külastajad läbivad atraktsioonil elamuspunkte ning lahendavad ülesandeid. Saadud tulemusi on võimalik võrrelda teistega. Kokku saab läbida 25 elamuspunkti, neist 12 on VR-elamused. Atraktsioon on plaanis avada järgmise aasta juulis.

EASi turismiarenduskeskuse direktori kohusetäitja Annely Vürmer avaldas lootust, et uued lähiaastail valmivad atraktsioonid aitavad veelgi enam välisturiste Eestit külastama meelitada. „Need aastaringselt avatud olema hakkavad atraktsioonid pakuvad tegevust pikemaks ajaks, mis tähendab, et luuakse põhjuseid Eestisse kauemaks jääda ning ka piirkonna teiste atraktsioonidega tutvuda,“ sõnas ta.

„Naaberriikidele lähedal asuvad atraktsioonid võiksid reisijaid peredega siia meelitada ka pikemate pühade ajal ning kasvatada turismitulusid just madalhooajal,“ lisas Vürmer.

Näiteks reisib suvel Eestisse koos alla 15aastaste lastega 23% välisturistidest ning talvel vaid 8%. Seejuures Lätist pärit reisijatest käivad Eestis 50% suvel ning 6% talvel.

Lisaks Noblessneri virtuaalreaalsuse keskusele toetab EAS samast meetmest ka Kosmopargi rajamist Põltsamaale ja WOW! keskust Kuressaares.

Pereturismi atraktsiooni toetuse andmise tingimuste kohaselt on projektitaotluste menetlemine kaheetapiline: eeltaotlus ja seejärel põhitaotlus. Toetust saavad atraktsioonid, mis meelitavad Eestisse väliskülastajaid, on sobilikud peredele, mille arendamisega kaasneb teiste turismiteenuste areng nagu majutus, toitlustus ja teised vaba aja teenused ja mis aitavad oma uuendusliku kontseptsiooniga tutvustada Eestit kui pereturismi sihtkohta. Vähemalt 50% projekti eelarvest tuleb välja käia taotlejal oma vahenditest.

Pereturismi atraktsioonide toetusmeedet rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755