Autor: ITuudised.ee • 4. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskoda kogub arvamusi IT-inimeste tööaja kohta

Riik soovib IT-spetsialisti tööaega rohkem reguleerida.
Foto: Julia-Maria Linna
Riik plaanib teatud IKT-töötajate valveajale teha erandid nii puhkeaja kui töötasu puhul. Kaubanduskoda kogub selle kohta ettevõtjailt arvamusi.

Töölepingu seaduse muudatusega tehakse IT-tugiteenuseid osutavate spetsialistide puhul valveaja rakendamisel erand igapäevase ja -nädalase puhkeaja nõuete järgimisest. Nimelt võimaldatakse IKT-valdkonna töötajatele valveaega kestusega maksimaalselt 130 tundi 28päevase ajavahemiku jooksul, kui sellega ei kahjustata töötaja tervist ja ohutust.

Selline muudatus võimaldab töötajatel vajadusel olla ka mitmel päeval järjest töövälisel ajal valves nii, et valveaeg ja igapäevane puhkeaeg kattuks. Näiteks on võimalik sellisel juhul rakendada töötajale korra kuus nädalast valveaega, ehk nädalas teeb ta 40 tundi tööd ja 122.5 tundi on valves (juhul, kui töötajale on tööajal ette nähtud lõuna kestusega 30 min).

Lisaks tahetakse määrata valveaja erisuse rakendamisel praegusest kõrgemat tasu. Tavapärase 1/10 töötasu asemel tuleb valveaja eest maksta vähemalt 1/5 kokkulepitud töötasust.

Kaubandus-tööstuskoda palub ettevõtjail anda 14. maiks teada, mida nad muudatustest arvavad.

2016. aastal tegi kaubanduskoda riigile ettepaneku rakendada paindlikumad valveaja reeglid ka teistes valdkondades, kus on vajalik ööpäevaringne tõrgeteta töö tagamine, nt lennujuhid. Tänaseks seda arvesse võetud pole.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755