Autor: ITuudised.ee • 8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Soome arendavad digikoostööd

Peaminister Jüri Ratas.
Foto: Andras Kralla
Ajendatuna mõlema riigi 100. sünnipäevast pidasid Eesti ja Soome valitsus eile ühisistungi, kus arutati koostööd nii füüsiliste kui ka digitaalsete ühenduste loomisel.

Olulise teemana käsitleti eilsel juubeliistungil koostööd digitaalvaldkonnas, kus üheks põhiküsimuseks on piiriülese andmevahetuse projektid. Praegu vahetatakse digiandmeid X-teel, kuid riikide andmevahetus võiks olla laiem ja hõlmata näiteks rahvastiku- ja äriregistrit, sotsiaalkindlustusandmeid, digiretsepte. Ühtlasi deklareeriti, et Eesti ja Soome valitsusasutused hakkavad omavahel andmeid vahetama tasuta.

Riikide majandussidemete tihendamiseks soovivad valitsused välja arendada reaalajas toimivat majanduskeskkonda, kus piiriülesed majandustehingud on kajastatud digitaalselt. Saksa Panga arvestuse järgi võimaldaks reaalaja majanduskeskkond säästa Euroopas igal aastal ligi 260 miljardit eurot. Eesti arvates võiksid meie riigid olla selles valdkonnas suunanäitajad.

Lisaks võeti arutusele kultuuri-, keele- ja haridussillad. Vastastikku soovitakse jätkata eesti ja soome keele õppe edendamist ning leida selleks nutikaid e-õppe ja digilahendusi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755