Autor: ITuudised.ee • 9. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Minister Palo koos ettevõtjatega Jaapanis

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.
Foto: MKM
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo koos äridelegatsiooniga sõitis Jaapanisse kohtuma valitsuse esindajate ja IKT-sektori ettevõtete juhtidega.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) koostöös moodustatud äridelegatsioon tutvub Jaapanis kohalike ettevõtjatega, et arutada koostöövõimalusi investeerimise ja ekspordi vallas, sh külastatakse Mitsubishi Motorsi teadusarendusekeskust.

Delegatsiooni kuuluvad Planetway Europe, Teleport, Õhuloss (Tanel Veenre Jewellery), Archibus Solution Center Hosting Services ning Tallinna Tehnikaülikooli, Mektory, EASi ja e-residentsuse programmi esindajad.Kaks päeva kestev Tokyo-visiit on Urve Palo sõnul jätk jaanuaris toimunud Jaapani peaministri peaministri Shinzō Abe külaskäigule Tallinna. „Abe oli esimene Jaapani valitsusjuht, kes Eestit külastas, ning soovime häid suhteid veelgi tihendada,“ märkis Palo.„Eelmisel aastal kasvas riikidevahelise kaubavahetuse käive 97 miljoni euroni, millest eksport moodustas eestlaste kasuks suurema osa, isegi 73 protsenti,“ kommenteeris ta Eesti ja Jaapani majandussidemeid.„Kui ärivisiitide kõige sagedasem eesmärk on ekspordi ergutamine, siis sel korral on ettevõtjad tundnud isegi veel suuremat huvi Jaapanist tulevate investeeringute vastu. Seetõttu plaanin kohtuda Jaapani suurettevõtete NTT ja Fujitsu juhtidega, neist viimane on juba Eestisse ka investeerinud ning loodetavasti laiendab oma tegevust,“ selgitas Palo.Viimastel aastatel on Jaapani investorid panustanud näiteks Eesti idufirmadesse TransferWise, Lingvist, FitsMe, Jobbatical ning Funderbeam.EASi juhatuse esimees Alo Ivask ütles, et järjest enam Eesti ettevõtjaid tunnevad Jaapani turu vastu huvi ning otsitakse aktiivselt koostöövõimalusi. „Jaapanlased hindavad kõrgelt usaldust ja kvaliteeti ning kahtlemata nõuab Jaapani turule sisenemine kannatlikkust. Arvestades, et tegemist on ühe suurima majandusega maailmas, on ka meie ettevõtetel seal suur potentsiaal,“ sõnas ta.Eesti ettevõtjad ekspordivad Jaapanisse peamiselt puitu ja puidutooteid, aga ka masinaid ja seadmeid ning kala, kohupiima ja juustu. Olulisemad importkaubad on mehaanilised masinad ja elektriseadmed, sõiduautod, mootorrattad ja traktorid ning erinevad tekstiilid.Minister Urve Palo kohtub visiidi käigus Jaapani sise- ja kommunikatsiooniministri Seiko Noda, majandus-, kaubandus- ja tööstusministrit Hiroshige Seko ning Jaapani-Eesti parlamendirühma esimehe Takuya Hiraiga.Ettevõtjatest kohtub minister Palo Fujitsu tegevjuhi Tatsuya Tanaka ja asedirektori Nobuhiko Sasakiga, Nippon Telegraph and Telephone Corporationi (NTT Group) asepresidendi Hiroki Kuriyamaga ja esineb andmevahetuse tarkvara pakkuva Planetway uue teenuse tutvustamisüritusel avakõnega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052