Autor: ITuudised.ee • 15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Garage48 häkatonil loodi nišilahendusi kosmosetööstusele

Riia kosmoseteemaline Garage48.
Foto: Garage48
Nädalavahetusel tõi Garage48 kosmosehäkaton Riiga kosmosevaldkonna huvilised, et luua uusi lahendusi satelliitandmete kasutamises, kosmosereisides ning kosmosehariduse edendamises.

48tunnise prototüüpimise maratoni võitis meeskond Forest Numb, kes lõi satelliitpilte ja LVM-andmeid kasutava metsa jälgimise süsteemi, mis võimaldab hinnata metsa väärtust läbi liikide, puude kõrguse ja vanuse andmete kogumise.

Teise koha saavutas WaterSat, kes kasutas satelliidi pilte, et arvutada vee kogust erinevates veekogudes. Kolmanda koha ja parima haridusliku programmi auhinna sai VR Creative Space, kes kasutab virtuaalreaalsust, et õpetada lastele satelliitide kohta.

Publiku lemmikuks sai Space Chase’i aarete jaht, kus auhinnad kukutatakse kõrgelt üle maa laiali. Parima disaini auhinna sai Rocket Launcher, millega saab enda rakette lennutada kosmosesse wifi abil. Kõige lõbusama projekti auhinna sai VTOL, kes tutvustas uut vertikaalse õhkutõusu ja maandumise lahendust.

Välja pandud auhindade hulka kuulusid kutse Arctic15 pitchimise võistlusele, piletid konverentsidele Arctic15, TechChill, Latitude59 ja sTARTUp day, Robotexi kuldne pilet, raamatud "Anyone can Design, event a Kitten", kutse minna vaatama järgmise Läti raketi õhkutõusu, Eesti-Läti koostööauhind ning mentorlus ESA BIC inkubatsiooniprogrammi kandideerimiseks.

Kokku moodustati Riias üheksa meeskonda, kes esitlesid oma prototüüpe virtuaalreaalsuse mängust kuni rakettide õhkutõusu ja maandumise süsteemini. "Mis mulle selle häkatoni juures eriti meeldis, oli see kui erinevate ideedega meeskonnad lagedale tulid," sõnas ürituse mentor ja kosmosevaldkonna ekspert Krzysztof Kanawka.

Mõned neist võisid alguses küll "hullud" tunduda, aga meeskonnad töötasid kõvasti, et muuta need kasulikuks, lisas ta.

"Eriti meeldis mulle teha koostööd meeskondadega, kes keskendusid satelliitandmete kasutamisele ning analüüsile – nad olid üpris lähedal sellele, mis toimub ka professionaalsetes kosmoseprojektides. Häkatonid on hea koht, kust saada esimene kokkupuude kosmose valdkonnaga, suhelda teiste entusiastidega, ekspertide ja ettevõtjatega. See on suurepärane koht kust alustada oma teed kosmosetööstusesse," rääkis Kanawka.

Teise mentori ning Garage48 kauaagse tiimiliikme Krists Avotsi sõnul suutsid meeskonnad teostada väga palju erinevaid kosmosega seotud projekte, kasutades satelliitandmeid ja masinõppe tehnoloogiat, et luua vajalikke rakendusi ja riistvaralisi lahendusi amatööridest kosmosehuvilistele.

"See tõestab, et kuigi Baltimaades ei ehitata täismõõdus kosmoserakette, oleme me võimelised kosmosetööstusele oma andekate tarkvara arendajate ja inseneride kogukonnaga looma suurepäraseid nišilahendusi," kommenteeris Avots.

Garage48 SpaceTech Riga Challenge korraldasid Garage48, sTARTUp HUB, Heliocentric Technologies Latvia ja Green and Smart Technology Cluster Lätis, Interreg Eesti-Läti SpaceTEM projekti raames.

Ürituse kaasrahastajaks oli Euroopa Regionaalarengu Fond, sponsoriteks Riia Tehnikaülikooli Design Factory ja ESA BIC Estonia ning toetajateks ArcticStartup, sTARTUp Day, ESTCube, Latitude59 ja TechChill.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052