Autor: ITuudised.ee • 23. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üle 80 riigi arutab Tallinnas e-valitsemist

Külaline Tuneesiast tunamullusel e-valitsemise konverentsil Tallinnas.
Foto: www.ega.ee
Tallinnas 29.-30. mail toimuv e-valitsemise konverents toob Eestisse mitmeid rahvusvaheliselt väljapaistvaid digiarengute asjatundjaid ning tutvustab Eesti e-riigi viimaseid suundumusi enam kui 80 maa esindajale.

Kahepäevasel konverentsil astub üles enam kui 30 digiarengute asjatundjat ja suunajat. Konverentsi avab president Kersti Kaljulaid. Peaesinejaiks on Beth Simone Noveck, Andrew Keen, Guéna?lle Gault ja Niels Godfredsen.

Lisaks osalevad konverentsil Santa Lucia peaminister, Afganistani, Antigua ja Barbuda, Hispaania Kataloonia regiooni, Kongo, Mali ja Mauritiuse IT-ministrid ning suured delegatsioonid Ukrainast ja Gruusiast.

Tallinna konverentsil on esindatud kõik maailmajaod, seejuures 11 riiki ministri tasandil: Afganistan, Alžeeria, Antigua ja Barbuda, Bangladesh, Benin, Bhutan, Ghana, Kongo, Mauritius, Santa Lucia ja Ukraina.

Konverentsi osana toimub ka töötuba "Tallinn – nutika riigi nutikas pealinn". Tallinna teekonnast e-valitsemisele annab ülevaate linnasekretär Toomas Sepp, lisaks tutvustatakse ettekannetes avalike ürituste infosüsteemi ning kaasavat linnaplaneerimist.

E-riigi Akadeemia arendusdirektori Hannes Astoki sõnul keskendub konverents internetikasutajate ootustele ja vajadustele riigiga suhtlemisel ja digitaalsel asjaajamisel.

"Riigid ja omavalitsused seisavad silmitsi tõsiasjaga, et inimesed on internetis, kuid nemad mitte, või on seal kasutajate jaoks väga ebamugavalt. Konverentsi mõte on teadvustada valitsustele ja organisatsioonidele vajadust olla oma rahva jaoks olemas ka internetikeskkonnas ning pakkuda ideid, kuidas tuua kogukonnad, omavalitsused, IT ettevõtted ja start-upid arendama inimestele vajalikke ja käepäraseid teenuseid," rääkis ta.

"E-riigi arendamine on ühislooming, mitte ametkondade ajaviide. Eesti võiks olla siin eeskujuks," lisas Astok.

Konverentsi aruteludes otsivad eksperdid muu hulgas vastust küsimustele, kas Euroopa Liidu uus andmekaitseseadus takistab või toetab digiarengut, kas riigid suudavad pakkuda kodanikele kasutaja-keskseid e-teenuseid ning millised on digiajastul demokraatia proovikivid. Ühtlasi saab tutvuda Eesti IT- ja digivaldkonna iduettevõtete ning idapartnerlusriikide e-riigi arendamise kogemuste ja uuemate arengutega.

E-riigi Akadeemia esitleb konverentsil uuendatud enam kui saja riigi kübersuutlikkust kaardistavat riikide küberturvalisuse indeksit.

Neljandat korda toimuva e-valitsemise konverentsi korraldab E-riigi Akadeemia välisministeeriumi, Rootsi valitsuse, Tallinna linna ja EASi toetusel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052