Autor: ITuudised.ee • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti korraldas Singapurile küberkaitseõppuse

Kaitseminister Jüri Luik allkirjastas Singapuri Kaitseministeeriumi asekantsleri David Koh Tee Hianiga kokkuleppe Eesti küberharjutusväljaku kasutamiseks ühisteks õppusteks, küberkaitse väljaõppeks ning teadus- ja arendustegevuseks käesoleva aasta jaanuaris.
Foto: kaitseministeerium
Eesti korraldas meie küberharjutusväljakul Singapuri kaitseväele kahenädalase küberõppuse, mille käigus harjutati küberohtude vastu võitlemist.

Mais aset leidnud õppuse esimesel nädalal toimus küberväljaõpe individuaalselt ning Singapuri kübereksperte treeniti ära tundma ja lahendama enimlevinud küberohte. Teisel nädalal kinnistas Singapuri küberkaitse meeskond õpitut tõrjudes Eesti meeskonna rünnakuid.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna projektijuhi Andri Rebase sõnul on koostöö Singapuri kaitseväega oluline märk, et Eestis väljaarendatud kübervõime kuulub nii tehniliselt kui ka sisuliselt maailma tippklassi.

"Küberharjutusväljak võimaldab turvalist ligipääsu ka distantsilt, mistõttu koostöö Singapuriga sujus tõrgeteta," märkis ta.

Kaitseväe küberharjutusväljak on Eestis väljaarendatud kübervõime, millega saab virtuaalselt üles ehitada mis tahes organisatsiooni kübervõrgud. Ühtlasi saab sellega läbi viia väljaõpet, õppuseid, testimist ning eksperimenteerimist ilma, et reaalsed võrgud või teenused kannataksid.

Olulisimad üritused Eesti küberharjutusväljakul on iga-aastane maailma suurim küberõppus Locked Shields ning NATO küberkaitseõppus Cyber Coalition. Eesti kaitseväe küberharjutusväljakut kasutavad nii NATO kui ka mitmed teised riigid.

Singapuri iga-aastased kaitsekulutused on üle 11 miljardi Ameerika dollari, mis teeb Singapuri üheks suurimaks ühe elaniku kohta kaitsesse panustavaks riigiks maailmas. Lisaks on Singapuri kaitsevägi tehnoloogiliselt üks modernsemaid ning ambitsioonikamaid riike maailmas.

Jaanuaris allkirjastas kaitseminister Jüri Luik Singapuri kaitseministeeriumi asekantsleri David Koh Tee Hianiga kokkuleppe Eesti küberharjutusväljaku kasutamiseks ühisteks õppusteks, küberkaitse väljaõppeks ning teadus- ja arendustegevuseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755