Autor: ITuudised.ee • 29. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maersk kasutab eestlaste loodud kindlustusplatvormi

Guardtime´i juht Martin Ruubel.
Foto: Guardtime
Maailma suurim laevandusfirma Maersk tutvustas uut plokiahelal põhinevat kindlustusplatvormi Insurwave, mille loomises osales ka Eesti küberturvalisuse firma Guardtime.

Projekti teised suuremad partnerid olid tarkvarafirma Microsoft, audiitor- ja konsultatsiooniettevõte Ernst & Young ning kindlustusfirmad Amlin ja Catlin.

Juba mullu sügisel kinnitas Guardtime, et platvorm on valmis ja võetakse kasutusse jaanuaris, kui Taani konglomeraat Moller-Maersk hakkab seda laevanduse ärisuunas kasutama.

Guardtime´i juhi Martin Ruubeli sõnul lepiti uue platvormi kontseptsioon kokku aasta eest ning nüüd on see pärast testimisi esimese tuhande kaubalaeva kindlustuskaitse haldamiseks kasutusele võetud.

"Blockchaini-tehnoloogia on kogu maailmas üha kasvava tähelepanu all, nii tänu selle kasutusele Eesti e-teenustes kui ka erinevates globaalsetes lahendustes. Insurwave´i teeb aga haruldaseks asjaolu, et esmakordselt on kindlustuse valdkonnas tegemist sarnase mastaabiga kommertskasutuseks mõeldud lahendusega," selgitas Ruubel.

Ta lisas, et uudne platvorm võimaldab mõista plokiahela kasutamise ja rakendamise reaalset väärtust lisaks riigiasutustele ka eraettevõtetel.

Insurwave´i eesmärgiks on muuta seda, kuidas ettevõtted oma riske haldavad ning kindlustusmaaklerite ja kindlustajatega suhtlevad. Selleks haldab Guardtime arendatud plokiahela lahendus ainuüksi esimese tööaasta jooksul regulaarselt enam kui poolt miljonit automaattoimingut ja võrdleb andmete korrektsust erinevate kontrollpunktide põhjal rohkem kui tuhane kaubalaeva haldamise süsteemis.

Guardtime poolt välja töötatud ja arendatav KSI blockchain-tehnoloogia on olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks. Tänu oma ülesehitusele võimaldab plokiahel säilitada digiandmete muudatuse ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on digiandmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

A.P. Møller-Maerski riskijuhtimise ja kindlustusjuhi Lars Hennebergi sõnul on nende eesmärgiks juhtida transpordi- ja logistikasektori digitaalset ümberkujundamist. Näeme seda platvormi kui tõestust, et meie tööstusharus saab muuta valdkondi, mis seni on tuginenud käsitsi tehtavale ja sageli keerulisele tööle, märkis ta. Plokiahelaga garanteeritakse, et kõikidel osapooltel on ligipääs samale andmebaasile, mis integreeritakse kindlustuslepingutega.

Maerski poolt kasutusse võetud platvorm töötati välja tarneahela auditeerimisaspektide lihtsamaks muutmiseks, andmete rikkumiskindluse parendamiseks ja reaalajas jagamiseks ning selleks, et võimaldada mitmel erineval osapoolel kiiremini kokku leppida kindlustusmaksete tingimustes.

Maerski omanduses on umbes 350 konteinerlaeva üle maailma. Sellele platvormile üleminek aitab meil automatiseerida käsitsiprotseduure ja vähendada mitmesuguseid ebaefektiivsusi ning kaudseid kulusid, mida oleme kasutanud merekindlustuses, ütles Henneberg. "Plokiahela tehnoloogial on potentsiaali lihtsustada juba ammu vajalikke arenguid," lisas Maerski riskijuhtimise ja kindlustusjuht.

Guardtime on Eestis asutatud maailma suurim blockchain-tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja, kes aitab koheselt tuvastada erinevates digitaalsetes andmetes ja tarkades seadmetes tehtud muudatusi ja selle tulemusena pakkuda e-ühiskonnale usaldusväärseid ning läbipaistvaid lahendusi.

Guardtime´i tehnoloogia on integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, sh Riigi Teataja, kinnisturaamat ja äriregister. Samuti teeb ettevõte koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755