Autor: Indrek Kald • 8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üliõpilastiimid asuvad ärilinnakut nutikamaks muutma

Ülemiste City ärilinnaku arendamine algas 2005. aastal.
Foto: ulemistecity.ee
Esimesele Ülo Pärnitsa nimelisele stipendiumikonkursile "Kuidas teha Ülemiste City targemaks?" laekus 14 kavandit, millest valis žürii ühe tehnikaülikooli ja ühe tehnikakõrgkooli üliõpilastiimi töö.

Kuni 10 000eurose auhinnafondiga konkursil alustavad valitud tiimid ligi pool aastat kestva praktilise uurimustöö kirjutamist.

ASi Mainor nõukogu esimehe Guido Pärnitsa sõnul ei määra Eesti majanduse ega Ülemiste City edu ehitatud majad või asjad, vaid targad ideed ja uued ärimudelid. "Innovatsiooni saavutamiseks on oluline arendada koostööd ettevõtete ja teaduse vahel," märkis ta.

TTÜ üliõpilastiimi praktilise uurimustöö teemaks on "Ülemiste City linnakus kogutavatest andmetest lähtuvad uued ärivõimalused ja ärimudelid". Tudengid keskenduvad seal Ernst Julius Öpiku ja Bernhard Schmidti nimeliste büroohoonete sisekliima andmete analüüsile ja rakendusettepanekute esitamisele linnaku arendajaile. Hiljuti said antud hooned Eesti jätkusuutlikuma hoone konkursil büroohoonetest 1. ja 2. koha.

Tehnikakõrgkooli logistikaistituudi tiimi praktilise uurimustöö teemaks on "Jagamismajanduse mõju Ülemiste City linnaku arengule lähiaastatel". Selle eesmärk on luua liikuvussüsteemi ideekavand, mis arvestaks linnaku kasvava rahvaarvuga ning koosneks ideedest, mis parandaksid sealse liikuvussüsteemi praeguseid kitsaskohti ning tagaksid ka tulevikus linnaku jätkusuutliku arengu.

Ülo Pärnitsa stipendiumifondi eesmärgiks on toetada ettevõtlusharidust ning tõsta esile konkursitöid, mis aitavad teha Ülemiste City linnakut targemaks. Stipendium on mõeldud üliõpilaste ja õppejõudude toetamiseks nende õpingutel või uurimistööde läbiviimisel. 2016 detsembris lahkunud Ülo Pärnits oli ASi Mainor pikaaegne eestvedaja ja Ülemiste City looja.

Ülo Pärnitsa nimeline iga-aastane stipendium on üks tegevustest, mis tuleneb Tallinna Tehnikaülikooli, Mainor Ülemiste ASi, Technopolis Ülemiste ASi, Sihtasutuse Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Ettevõtluskõrgkooli Mainor koostöömemorandumist Eesti riigi ja ühiskonna teaduse ja innovatsiooni kesksest rollist teadmiste põhise demokraatliku kodanikuühiskonna kujundamisel.

Ülemiste City on Tallinna lennujaama vahetus läheduses asuvale endise Dvigateli tehase territooriumile loodud kaasaegne linnaosa, kus tegutseb suur hulk ettevõtteid. Eesmärgiks on arendada 36 hektaril laiuv linnosa suurimaks teadmistele tuginevaks majanduskeskkonnaks Baltimaades.

Linnaku arendamine sai alguse 2005. aastal. Kolmandikku Ülemiste Cityst arendab Technopolis Ülemiste AS, millest 51% kuulub ärikinnisvara ja –tugiteenuste pakkumisega tegelevale Soome börsifirmale Technopolis Plc. Kaht kolmandikku linnakust arendab Mainor Ülemiste AS, millele kuulub ka 49% Technopolis Ülemiste ASist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755