Autor: Indrek Kald • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telial arendustöid enim Harju- ja Tartumaal

Mobiilsidemast maakohas.
Foto: Raul Mee
Viie kuuga paigaldas ja uuendas Telia 461 mobiilside tugijaama, mille tulemusena paranes mobiilside kvaliteet kõigis maakondades. Suurimad arendustööd toimusid Harju- ja Tartumaal.

Lisaks 132 uuele mobiiliside tugijaamale uuendas Telia kokku 213 tugijaama ning 116 tugijaamas toimus mahtude laiendamine. Lisaks on planeeritud ja ehitatud 54 siselahendust.

Kliendile tähendavad need arendused, et sadades asukohtades paranes mobiililevi kvaliteet ning kasvasid mobiilse interneti kiirused. Samuti toovad sarnased arendused senisest parema levi uusehitistesse, kuhu hoone ehitusomaduste tõttu mobiilside niivõrd hästi jõua.

Hetkel on käimas laiaulatuslikud 3G ja 4G parendustööd Tartu linnas, kus laiendatakse mõlema tehnoloogia leviala, lisatakse mahte ning tõstetakse seeläbi mobiilse interneti kiirusi 4G võrgus.

Telia Eesti raadiovõrgu osakonna juht Oliver Lekk märkis, et kuna mobiilside kasutus kasvab mühinal, peab pidevalt panustama ka selle kvaliteeti.

"Sel aastal algas suvi varakult ning koos ilusa ilma ja puude lehteminekuga hakkasid ka inimesed aktiivsemalt linnast maale ja suvilasse liikuma. Ilusaid ilmasid ning suvekodudesse naasmist kuulutab ka meie mobiilse koduinterneti liitumiste arv, mis mais võrreldes talve- ja kevadkuudega kahekordistus," märkis ta.

"Monitoorime igapäevaselt mahtude kasvamist erinevates piirkondadest ja investeerime operatiivselt uute tõmbekeskuste interneti kiirusesse ja kõneside kvaliteeti," lisas Lekk.

Võimsat kasvu on Telia võrgus näidanud ka VoLTE (voice over LTE) ehk mobiilikõned 4G võrgus, mis moodustab kogu Telia võrgus tehtavast kõnesidest juba ligi 20%. Telia on ka ainus Eesti mobiilsideoperaator, kes VoLTE kõnesidet pakub.

Näiteks ühendub VoLTE kõne kordades kiiremini ning selle helikvaliteet on selgem. Lisaks ei pea kõne ajal andmesidet katkestama või kasutama aeglast 3G võrku ning internetis olemist saab jätkata täiel kiirusel.

Telia mobiilivõrgu arendustööd esimese viie kuuga:

Harjumaa (v.a Tallinn) – 73 arendustöödTallinn – 51 arendustöödHiiumaa – 13 arendustöödIda-Viru – 24 arendustöödJärvamaal – 13 arendustöödJõgevamaa – 9 arendustöödLäänemaa – 5 arendustöödLääne-Viru – 38 arendustöödPärnumaa – 33 arendustöödPõlvamaa – 18 arendustöödRaplamaa – 28 arendustöödSaaremaa – 31 arendustöödTartumaa – 73 arendustöödValgamaa – 34 arendustöödViljandimaa – 14 arendustöödVõrumaa – 8 arendustööd

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755