Autor: Indrek Kald • 21. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idufirmade konkursi võit tuli Eestisse

Zubax Roboticsi kaasasutaja Pavel Kirienko.
Foto: Tehnopol
Kesk- ja Ida-Euroopa suurima säästva tehnoloogia ala idufirmade konkursi võitis Eesti Zubax Robotics, kelle tehnoloogia võimaldab tõsta kosmosetööstuse energiatõhusust.

Zubax Roboticsi elektrimootorite kontrollerid põhinevad algoritmidel, mille abil saavutab mootor sama efektiivsuse senisest 10% väiksema energiakuluga.

Konkursi PowerUp! võidufirmat premeeriti 30 000 euro ja võimalusega osaleda InnoEnergy Highway kiirendis. Võidusumma kavatseb ettevõte investeerida tootearendusse.

Zubax Roboticsi kaasasutaja Pavel Kirienko sõnul oli võit motiveeriv üllatus, kuigi nad teadsid, et idee on hea ja toode suure potentsiaaliga. "PowerUp! konkursile kandideerimine tundus väga tähtis – see võistlus aitab idufirmadel areneda, pakkudes tuge innovaatilistele ideedele ja võistkondadele," märkis ta.

Kirienko pidas konkursilt saadud uusi esinemisoskusi ja mentorite nõuandeid oluliseks, kuid lisas, et kõige tähtsam on teha tööd võimalikult hästi – siis tuleb ka kõik muu. "Me ei ole veel piisavalt palju saavutanud, et avaldada eduka idufirma saladust, aga meeskondadel, kes soovivad tulevikus analoogsetel võistlustel osaleda, soovitan eelkõige jääda truuks oma ideele ja iseendale. Keegi väljastpoolt ei tea teie tootest nii palju, kui te ise," kommenteeris Kirienko.

Varasemalt on Eesti toonud samalt võistluselt koju kaks esikohta ning ühe teise koha tiitli.

Tehnopoli startup inkubaatori projektijuhi ja võistluse Eesti-poolse eestvedaja Heleri Holmi sõnul näitab osalemine ja esiletõstmine nii kõrgetasemelisel konkursil, et siinsed säästva energia valdkonna idufirmad on konkurentsivõimelised.

"Esikoha saavutamine on suurepärane tunnustus, kuid veelgi väärtuslikumaks võib pidada rahvusvahelisi kontakte, ideid ja koolitusi, mida osalevad idufirmad konkursilt saavad," sõnas ta.

Žürii esimehe ja konkursi korraldaja InnoEnergy Kesk-Euroopa arendusdirektori Christo Balinowi kinnitusel on tänu nende toetusele seitsme aasta jooksul turule toodud kaheksa toodet. "Nüüd on ka Zubax Roboticsi meeskonnal see võrratu võimalus," rääkis ta.

Lõppvõistluse teise koha ja 10 000 eurot sai Leedu idufirma WellParko. Kolmas koht ja 5000 eurot läks Tšehhi meeskonnale Neuron Soundware.

Prahas toimunud lõppvõistlusel osalesid Eesti, Läti, Leedu, Ungari, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Sloveenia, Serbia, Türgi, Ukraina, Rumeenia, Bulgaaria, Horvaatia ja Kreeka riiklike finaalide võitjad, kes valiti konkursile kandideerinud 24 Kesk-Euroopa riigi 299 meeskonna seast.

Žüriile, investoreile ja meediaesindajaile esitasid oma lahendusi 15 idufirmat. Panused olid kõrged, sest Highway kiirendi on üks paremaid säästva tehnoloogia valdkonna programme Euroopas. Enne lõppvõistlust said osalejad võimaluse veeta kaks päeva kogenud mentorite käe all, testides oma ärimudeleid ning viies meeskonna esitlusoskused uuele tasemele.

Kesk- ja Ida-Euroopa idufirmade konkursi PowerUp! korraldaja on EIT InnoEnergy, keda esindab Eestis Tallinna teaduspark Tehnopol.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755