Autor: Indrek Kald • 25. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ idufirma võitis USAs peapreemia

TTÜ tudengid, idufirma Timey asutajad Laurent Läheb ja Martin Möllits.
Foto: Timey
"Parim enne"-indikaatorit toidukaubale arendav Prototroni selle hooaja võitjameeskond Timey pälvis USAs äriarendusprogrammi NGAL peapreemia.

Timey´ meeskonna asutajaliikmed on tehnikaülikooli keemia eriala tudengid Laurent Läheb ja Martin Möllits, kes arendavad nutikat "parim enne"-indikaatorit toidukaubale, et võimaldada tarbijatel valida kauplusest alati värske toode.

Tegemist on unikaalse lahendusega, mis tõotab revolutsiooni toidukauba turul, tuvastades vead tarneahelas, mis päädivad riknenud kauba ostjani jõudmisega. Eestlaste loodav andur salvestab reaalajas pakendi transpordil ja säilitamisel tehtud vead, informeerides seejärel tarbijat toote tegelikust "parim enne" olukorrast. 

Nutiseade hoiab potentsiaalselt kokku tarbija kulusid ja ennetab tülikat kauba vahetus- ja kompensatsiooniprotsessi.

Timey´ kaasasutaja Laurent Lähebi sõnul on juunikuu nädalad toonud meeskonnale võimsa ja põneva seikluse. "Oleme juurde saanud palju uusi tuttavaid nii era- kui ka ärimaailmast, juba septembris sõidame ärireisile Namiibiasse, kus saame testida oma lahendusi maailmas suuruselt esikümne hulka kuuluvas kalatööstuses," selgitas ta.

TTÜ tudengeist meeskonnaliikmed, kes töötavad täna õpingute kõrvalt ka toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuses TFTAK, peavad oma lahenduse testimiseks juba läbirääkimisi piimatööstusettevõttega Valio.

NGALi (Network Globally, Act Locally) võiduga kaasnes 3000 dollari suurune rahastus. Möödunud kuul võitis Timey ka Mektory StarterTech programmi ja pälvis 5500eurose prototüüpimise toetuse tehnoloogiliste äriideede konkurssi Prototron kevadvoorus.

NGAL (Network Globally, Act Locally) toimus neljandat aastat ja tõi sellel kuul kokku kümme tudengimeeskonda Eestist ja USAst. Programm sai alguse Tartus TÜ Ideelaboris, jätkus Tallinnas TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory ning lõppes finaalvõistlusega Nebraska osariigis USAs, kus meeskonnad esitlesid oma ideid ettevõtjatest ja investoritest koosnevale žüriile.

Tugevas konkurentsis õnnestus Eesti meeskondadel noppida kaks auhinnalist kohta. Kui esimese koha sai Timey meeskond, siis teise koha pälvis Tartu Ülikooli meeskond ResDec, mis tegeleb antibiootikumiresistentsust tuvastava tehnoloogia arendamisega.

Kolmanda koha said Nebraska Wesleyan University tudengid, kes kohandasid kohalikule turule meile tuntud Barkingu-laadset äppi. Eestit külastades väisasid Ameerika noored siinset start-up kogukonda ja mitmeid ettevõtteid.

NGAL programmis osales ka meeskond Laava Tech, mille kaasasutaja, TTÜ tudeng Tatjana Zaretskaja sai programmi vältel mitmeid pakkumisi USA kiirenditesse, mistõttu ootab teda juba varsti uus reis üle ookeani. LaavaTechi TTÜ doktorantidest koosnev arendusmeeskond loob taimekasvatuses kasutavate LED-valgustite energiasäästlikuse ja efektiivsuse kontrollmehhanismi, mis pakub tulevikus põllumajandusettevõtetele suuremat tootlikkust, aga samas ka rahalist kokkuhoidu.

NGAL programmi viivad üheskoos ellu viis ülikooli: Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool Eestist ning College of Charleston, The Citadel Military College of South Carolina ja Nebraska Wesleyan University USAst.

Programmi rahastab Harry and Reba Huge Foundation, mille asutaja Harry Huge saabub järgmisel nädalal Eestisse, külastades muuhulgas ka TTÜ rektorit Jaak Aaviksood. Harry Huge pälvis 2006. aastal Maarjamaa Risti ja on üks teenekamaid aukonsuleid, kes esindas Eesti Vabariiki Washingtonis USAs juba enne taasiseseisvumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755