Autor: Indrek Kald • 27. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu energiafirma testib Eleringi tarkvõrku

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ja ESO juhatuse liige Ignas Pranskevičius.
Foto: Elering
Elering ja Leedu suurim jaotusvõrguettevõte ESO alustasid koostööd riikidevahelise andmevahetuse ning energiateenuste pakkumise lihtsustamiseks.

Teisipäeval sõlmitud leping märgib ühte esimest sellelaadset koostööd Euroopas. Käivituv pilootprojekt võimaldab valitud Leedu tarbijail pääseda Eleringi andmelao ja andmevahetusplatvormi Estfeed kaudu ligi ja laadida alla oma tarbimisandmeid ning jagada neid energiamüüjate ja energiateenuste pakkujatega.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on koostöö ESOga Eleringi jaoks tähendusrikas samm ettevõtte digitaliseerimise strateegia elluviimisel. "See toetab meie lõppeesmärki ehk energia jaeturgude integreerimist Euroopa mastaabis, mis lõpptarbija jaoks peab tähendama võimalust aktiivselt osaleda turul ning saada osa ühtse energiaturu kasudest," selgitas ta.

Eleringi ja ESO koostöö eesmärgiks on selgitada piiriüleseks energiaandmete vahetuseks vajalikud äriprotsessid, funktsioonid ja tehnilised lahendused, muutes Leedu kaugloetavate arvestite andmed kättesaadavaks läbi Eleringi andmevahetusplatvormi Estfeed.

ESO kaugloetavate arvestite programm algab järgmisel aastal. Ettevõtte juhatuse liikme ja teenuste juhi Ignas Pranskevičiuse sõnul otsisid nad võimalust uuendusliku regionaalse mõõtetaristu loomiseks.

"Meie jaoks on väga oluline, kuidas me kogume, saadame ja krüpteerime kaugloetavate mõõdikute andmeid ja soovime paremini mõista riigiüleseid andmevahetuse võimalusi," märkis ta.

Eesti ja Leedu võrguettevõtjate vaheline andmevahetusprojekt on osa Euroopa Liidu projektist SysFlex, mis tegeleb paindlikkusteenuste ja taastuvate energiaallikate integreerimisega energiasüsteemidesse.

Elering on avatud Estfeedi andmevahetusplatvormi võimaluste pakkumiseks, et testida vajalikke protsesse ja funktsionaalsusi. Lisaks saab Estfeedi kasutada kolmandatele osapooltele vajalike teenuste pakkumiseks.

Selline lähenemine on Eleringi teatel tõhusaim viis riikidevahelise andmevahetuse arendamiseks, olles samuti vajalik Leedu ja Eesti tarbijatele ning teistele sidusrühmadele energiaandmete jagamisel põhineva väärtuse pakkumiseks.

Elering on Eesti elektri- ja gaasi ülekandesüsteemi haldur, mille peamiseks ülesandeks on tagada Eesti tarbijatele kvaliteetne energiavarustus ja mis tegeleb muuhulgas Eesti andmelao ja andmevahetusplatvormi ehk Estfeedi arendamisega.

ESO on Leedu avalik-õiguslik elektriteenuse pakkuja ja jaotusvõrguettevõtja, mille peamised ülesanded on elektrivarustus ja -jaotus, maagaasi jaotus, elektri ja maagaasi varustuskindluse tagamine, elektri- ja gaasijaotusseadmete paigaldamine, elektri- ja gaasijaotusvõrkude hooldus ja arendamine.

EU-SysFlex projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist "Horisont 2020". Projekt arendab uut liiki teenuseid, mis vastavad süsteemi vajadustele, kusjuures üle 50% energiast tuleb taastuvatest energiaallikatest. Projekti käigus leitakse õige paindlikkus- ja süsteemiteenuste kooslus, et toetada turvalise ja vastupidava ülekandesüsteemi toimimist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755