2. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kehtna KHK-s valiti Eestit esindama parimad kübertalendid

26.-29. juuni toimus Kehtna Kutsehariduskeskuse informatsiooni-ja kommunikatsioonitehnoloogia ruumides küberlaager, mille raames selgitati välja noored, kes lähevad Eestit esindama ülemaailmsele kübervõistlusele Londonis ja osalevad USA CyberPatriot online gümnaasiumi võistlusel.
Eesti esindajad Londonis toimuval European Cyber Security Challenge'il koos Birgy Lorenziga.
Foto: KüberNaaskel

Küberlaagris osalenud noored olid Kaitseministeeriumi poolt korraldatud võistluse KüberNaaskel võitjad. Laagrist said osa kakskümmend kaks 16-25-aastast noort erinevatest Eesti gümnaasiumitest, ülikoolidest ja kutsekoolidest. Kolmepäevase teadmiste ja oskuste näitamise järel valiti välja kümme parimat, kellest moodustub Eesti võistkond 14.-18. oktoobril Inglismaal, Londonis toimuvale European Cyber Security Challenge (ECSC) võistlusele ja lisaks ka gümnaasiumi noored, kes osalevad online võistlusel USA CyberPatriot.

KüberNaaskli korraldaja Birgy Lorenzi sõnul valiti edasisaanud tehniliste teadmiste ja isikuomaduste alusel. Kokku tuli panna meeskond, kus oleks erinevate oskustega noored ning hea omavaheline läbisaamine. „Meeskond peab olema rahulik, stabiilne, rõõmsameelne ja positiivne. Peab oskama hästi inglise keeles suhelda, viisakalt käituda ning toime tuleb tulla stressiga. Kõige oluliseim on aga rõõmsameelsus,“ lisas Lorenz.

Kogu laagri vältel said noored leida lahendusi erinevatele ülesannetele. Üks ülesannete koostaja oli Pärnumaa Kutsehariduskeskuse programmeerimise ringi juht Kristjan Leotoots, kes on samuti ESCS võistlusel osalenud ning olnud ka võistkonna kapten. Ta selgitas, et pead tuli murda sellistel teemadel nagu krüptograafia ja steganograafia. Näiteks pidid noored leidma pildi seest ülesse sinna peidetud andmeid.

Toimus ka reaalne häkkimine, kus osalenutele anti ette viis erinevat teenuste ja veebilehtedega töötavat masinat, mille seest tuli otsida ülesse turvaviga ning masin üle võtta. Leotoots ütles, et juba teisel laagripäeval õnnestus mitmel kolme tunni jooksul masin täielikult üle võtta. Veel tuli korda teha vigastatud süsteem enne, kui keegi selle üle võtab. Mehe sõnul peab Londonisse suunduvas meeskonnas olema neid, kes on head ründajad, kaitsjad, kes tunnevad riistvara ning oskavad kuldvillaku laadi ülesandeid lahendada. Varasematel aastatel on tema sõnul võistlusel olnud nii sõrmejäljelugeja, mobiili, digitaalse seiffi, ukselukustussüsteemi kui ID-kaardi ülesandeid.

14.-18. oktoobril Londonis toimuvale European Cyber Security Challenge-le lähevad Eestit esindama Artur Luik (kapten), Mark Vainomaa, Martin Saar, Martin Širokov, Rao Zvorovski, Taavi Eomäe ja older group, koosseisus Heino Sass Hallik, Jürgen Laks, Johannes Kadak, Tanel Peep ning treener Triin Muulmann. Asendusliikmed on Jasper Rebane, Karl Erik Õunapuu, Oliver Kikas, Kendi Paet.

USA CyberPatriot online gümnaasiumi võistlusel osalevad Jasper Rebane, Karl-Joan Alesma, Mark Vainomaa, Raul Tambre, Semjon Kravtšenko. Asendusliige on Ervin German Žitnikov ja treener on Taavi Eomäe.

USA CyberPatriot online gümnaasiumi võistlusel osalejad,

Miks säärane laager just Kehtna Kutsehariduskeskuses toimub?

Lorenzi sõnul seetõttu, et kooli üks IKT-valdkonna õpetajatest, Triin Muulmann, on juba teist aastat Eesti võistkonna treeneriks ning käinud projektiga stabiilselt kaasas ja koos sellega kasvanud alates 2016.aastast.

Üldine huvi küberteemade vastu on Lorenzi sõnul olemas, kuid see on habras. „Niivõrd spetsiifiline oskus ja hobi. Laager on tänuväärne selles mõttes, et siin saadakse omavahel kokku ja nähakse, et ei olda maailmas üksi,“ ütles ta. Ettevõtjate poolt on aga huvi suur, sest küberinimestel on Lorenzi sõnul nii-öelda pea lahti ning nad oskavad luua ja lõhkuda. „Kas aga muu maailm aru saab, mida nad teevad – ma kardan, et ei saa,“ rääkis ta ning ütles, et tihtipeale ei toetata noori seepärast, et arvatakse et häkkimise näol on tegu pahanduse tegemisega. Tegelikkuses tegeletaske aga nii virtuaal-, kui pärismaailma kaitsega, ütles Muulmann. „Noorte enda motivatsioon on kõrge. Nad on täiesti iseseisvalt toimivad isiksused, kes otsivad ise õppematerjale, võistlusi ja muud,“ rääkis Lorenz.

Eelmisel aastal saavutas Eesti ESCS võistlusel 15. riigi seas viienda koha, sel korral loodetakse 19 riigi seas saavutada vähemalt kolmas koht. „Meil tuleb sel aastal ka väga hea tiim kokku,“ kinnitas Lorenz.

Küberlaagri peamised toetajad on Eesti Kaitseministeerium ja Eesti Interneti Sihtasutus. Tegevust korraldab Tallinna Tehnikaülikooli Küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755