Autor: Indrek Kald • 31. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on enim puudu IT-valdkonna inimesi

Eestis on suur puudus tarkvaraarendajatest ja programmeerijatest.
Foto: Andres Haabu
Tööjõupuudus on maailmas viimase 12 aasta kõrgeim. Üleilmselt on enim puudu oskustöölisi, müügiesindajaid ja insenere, Eestis aga IT-valdkonna inimesi.

Enam kui 39 000 tööandjat 43 riigist hõlmanud personalifirma ManpowerGroup uuringust selgus, et koguni 45% küsitletud tööandjaist tõdeb raskusi vajalike oskustega töötajate leidmisel. Tööandjate ootuste põhjal kaardistati globaalne tööjõuvajaduse TOP10 ehk ametikohad, millest tänavu on kõige suurem puudus.

Tööjõuvajaduse TOP10:

1) Oskusöölised: elektrikud, keevitajad, mehaanikud2) Müügiesindajad3) Insenerid4) Autojuhid: kullerid, rekajuhid, ehituse autojuhid5) Tehnikud6) IT-spetsialistid: küberturbe eksperdid, süsteemiadministraatorid, tehniline tugi7) Finantsistid: raamatupidajad, audiitorid, finantsanalüütikud8) Kitsa valdkonna eksperdid: juristid, analüütikud, projektijuhid9) Tugiteenistujad: assistendid, administraatorid10) Tootmisoperaatorid

Globaalset edetabelit kommenteerinud Manpower Baltikumi juhi Heigo Kaldra sõnul poleks Eestis järjekord päris sama, aga sarnane. "Töötukassa tööjõuvajaduse baromeetri põhjal on Eestis tugiteenistujaid ehk sekretäre, andmesisestajaid ja raamatupidajaid pigem üle kui puudu. Meie enda kogemus seda ei kinnita, hea keeleoskuse ja varasemate soovitustega tugiteenistuja leiab praegu kindlasti tööd," selgitas ta.

"Töötukassa baromeetri alusel võib Eestis esikohale paigutada IT-sektori - suur puudus on tarkvaraarendajatest ja programmeerijatest," kinnitas Kaldra.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755