Autor: Indrek Kald • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti lõi küberväejuhatuse

Küberväejuhatuse ülem on kolonel Andres Hairk.
Foto: Aksel Puusepp
Täna alustas Tallinnas piduliku tseremooniaga tegevust kaitseväe küberväejuhatus, mis koondab enda alla kaitseministeeriumi valitsemisala küberalase kompetentsi.

Küberväejuhatuse peamine ülesanne on operatsioonide läbiviimine küberruumis kaitseministeeriumi valitsemisala juhtimistoetuse korraldamiseks, kaitseväe ülesannete toetamiseks ja küberruumi kaitsmiseks.

Kaitseminister Jüri Luige sõnul on Eesti küberriik ja see tähendab ka vajadust kaitsta meie kübersüsteeme nii tsiviilvallas kui ka sõjapidamises. "Seetõttu on ka loomulik, et oleme paremaks juhtimiseks rajanud küberväejuhatuse, mis võimaldab paindlikult ja operatiivselt planeerida, korraldada õppusi ja juhtida meie küberkaitse võimeid,“ ütles Luik staabi- ja sidepataljonis toimunud rivistusel.

Kaitseminister lisas, et ka igal konventsionaalsel sõjal on tänapäeval alati selge kübermõõde, mistõttu on küberväejuhatuse loomine oluline samm edasi julgeoleku tagamisel.

Kaitseväe juhataja kindral Riho Terrase sõnul on küberväejuhatuse loomine oluline verstapost kaitseväe arengus. "Kaitsevägi peab ajaga kaasas käima. NATO on kübervaldkonda tunnistanud eraldiseisva sõjapidamise keskkonnana, mistõttu on mitmed liitlased juba loonud küberväejuhatused. Eesti otsus uue väejuhatuse ellurakendamiseks annab meile uued ja paremad võimalused sõjalises kübervaldkonnas esirinnas jätkata," ütles ta.

Täna tööd alustanud uus väejuhatus peaks saavutama täieliku töövõime aastaks 2023. Väejuhatuse isikoosseisu suurus saab olema ligi 300 inimest. Uusi töökohti luuakse juurde umbes 60, ülejäänud on pärit praegustest kaitseväe üksustest, mis koonduvad küberväejuhatuse alla. Küberväejuhatus on kaitseväe juhataja otsealluvuses, väejuhatuse ülem on kolonel Andres Hairk.

Küberväejuhatuse ülesanneteks on operatsioonide korraldamine küberruumis, kaitseministeeriumi valitsemisala info- ja kommunikatsioonitehnoloogia korraldamine, valitsemisala küberturbe, kaitseväe peastaabi töökeskkonna tagamine, sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine ja formeerimise korraldamine, küber- ja juhtimistoetuse alaste võimete arendamise juhtimine ja koordineerimine, kaitseväe teavitustöö toetamine ja tagamine ning infooperatsioonide korraldamine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755