Autor: Indrek Kald • 3. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raivo E. Tamm testib IT-lahendust

Ironmani Tallinna võistlusel osaleb ka näitleja Raivo E. Tamm.
Foto: Ironman Tallinn
Laupäeval toimuval täispikal triatlonil Ironman Tallinn kasutatakse Eestis välja töötatud targa spordi lahendust, mis võimaldab jälgida osalejate edenemist rajal ning saada infot isegi nende südame löögisageduse kohta.

Telia Eesti arendas koos tuntud spordivarustuse tootja Polariga spetsiaalselt Ironmani võistluse tarvis uudse lahenduse, mis edastab võistlusrajal liikuva sportlase andmeid üle mobiilivõrgu soovitud kanalisse või seadmesse, olgu selleks siis kindel veebileht või nutiseade. See muudab võistluse jälgimise põnevamaks ja meelelahutuslikumaks, kuna pealtvaatajad saavad reaalajas kursis olla võistleja paiknemise ja edenemisega rajal, tema kiirusega ning isegi pulsisagedusega.

Telia Eesti asjade interneti valdkonna juht Toomas Kärner selgitas, et kuna tegu on testimisel oleva prototüüplahendusega, katsetatakse seda esmalt väiksema osalejate ringi peal, kelleks on võistluse nn head eeskujud. Teiste seas saab jälgida näitleja Raivo E. Tamme võistluse käiku ning seda on võimalik teha veebilehel active.telia.ee.

"Meie esmane eesmärk on muuta spordivõistlus uue lahenduse toel pealtvaatajatele atraktiivsemaks," märkis Kärner. "Täna saab sportlane ise oma spordikellaga kogutud andmeid selle lahenduse toel vaadata ning analüüsida võistluse järgselt, milline oli tema sooritus kindlal rajalõigul või võistluse hetkel. Samuti loob lahendus võimaluse, kus treeneritel, arstidel või teistel huvitatud osapooltel on reaalajas juurdepääs sportlase andmetele. Selle põhjal saab langetada vajalikke otsuseid ja jagada nõu, mis võivad oluliselt mõjutada sportlase sooritust ning heaolu."

Kärneri kinnitusel on laupäevane triatlonivõistlus hea koht, kus uut tehnoloogiat saab reaalsetes ja väga erinevates oludes – näiteks ujumisdistantsil – testida ning saadud infot edasiste arenduste tarbeks kasutada.

Värskelt arendatud platvormi puhul kasutatakse uuenduslikke mobiilse andmeside standardeid. Uudne tehnoloogia on vajalik selleks, et edastada andmeid väga madala voolutarbe kuid samas heade leviomadustega seadmetest, mis on kinnitatud sportlaste võistlusriietele.

"Telia võrgus on need tehnoloogiad testimise eesmärgil juba pikemat aega kasutuses ning seda nii era- kui ärikliendi lahenduste seas. Ühtlasi sillutavad kõnealused tehnoloogiad teed 5G andmeside ajastusse," lisas Kärner.

Telia on tänavuste Ironmani võistluste ametlik tehnoloogiapartner Eestis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755