Autor: Indrek Kald • 21. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas soovib Levira erastamist

Reformierakonna juht Kaja Kallas.
Foto: Raul Mee
Opositsioonilise reformierakonna juhi Kaja Kallase sõnul peab järgmine valitsus erastama täielikult või osaliselt riigiettevõtted, mille omamine pole vältimatu julgeoleku või muudel kaalutlustel, sh Levira.

"Nendes kohtades, kus eraettevõtja saab ja soovib teenust osutada, ei peaks riik temaga konkureerima. Ettevõtted nagu Levira, Omniva, Eesti Teed, või Eesti Energia taastuvenergia ettevõte tuleks kas osaliselt või täielikult erastada," märkis ta.

Digiteenuste ettevõte AS Levira on üks suuremaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi Põhja-Euroopas. Levira aitab meediateenuste osutajatel telekanaleid kokku panna ning tagab, et programmid on eetris 24 tundi ööpäevas. Samuti viib Levira need programmid vaatajateni Baltimaades, Skandinaavias ja mujal Euroopas. Levira on Eesti põhiline TV- ja raadiolevivõrkude operaator. Ettevõte haldab ainsat ringhäälinguvõrku ning pakub 22 saatemastist koosnevat võrku. 

Levira klientideks on meediateenuse osutajad nagu ERR, Eesti Meedia, Sony, EBU, Discovery, samuti telekomid Telia, Tele2 ja Elisa.

Levira aktsionärid on Eesti riik ja Prantsuse telekom TDF osalustega vastavalt 51% ja 49%.

IKT Aastakonverents 2018 "Digipööre" toimub 19. oktoobril.

Konverentsil toimub Taavi Kotka juhitav arutlusring “Eesti e-riigi tulevik”, millel osalevad Reformierakonna esimees Kaja Kallas, Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, Keskerakonna IT- valdkonna ekspert ja Riigikogu liige Erki Savisaar, Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ja EKRE aseesimees Martin Helme

Vaata, kes veel esinevad, tutvu programmiga ja pane end kirja  SIIN

Kallas: innovatsiooni tuleb toetada

Nädalavahetusel erakonna suvepäeval tutvustas Kallas riigikogu valimiste majandusprogrammi kuut põhipunkti ja ütles, et tuleviku Eestis peab riiki majanduses olema vähem. "Riigi ülesanne on siin teha seaduskuulekate ettevõtjate elu võimalikult lihtsaks ja aidata neil tegeleda kõrgema väärtuse loomisega," märkis ta.

"Peame kriitiliselt üle vaatama ettevõtjate aruandluskohustuse, samuti ei tohiks riik ühe korra küsitud andmeid ettevõttelt uuesti küsida," lisas Kallas.

Pikaajalist majanduskasvu loob tema sõnul innovatsioon, mis aga ei teki niisama, vaid selleks on vaja tarkade inimeste koostööd. "Suurendamaks teadustöötajate osakaalu majanduses, tõstame doktorantide toetust ning toetame innovatsioonikeskuseid, mis aitavad kokku viia ettevõtjaid ja teadlasi. Selleks, et sünniks rohkem innovaatilisi tooteid ja teenuseid, aitame ettevõtjatel rakendusuuringuid teha ja loome rakendusuuringute keskuse, mis aitab ettevõtteid rakendusuuringute, innovaatiliste toote-, teenuse- ja tehnoloogiaprojektide elluviimisel," selgitas ta.

Eesti riigi investeeringud teadus- ja arendustegevusesse peaksid Kallase sõnul olema vähemalt 1% SKPst. "Soovime motiveerida erasektorit ja teadusasutusi suurendama investeeringuid ja kulutusi selles vallas. Kasutamaks ära Euroopa Liidu tuge, liitume Eurostars-programmiga, mille alusel lisab Euroopa Komisjon igale riigi poolt teadus- ja arendustegevuseks panustatud eurole omalt poolt neljandiku," märkis ta.

Kallase sõnul peaks riigihangetel rohkem kasutama innovatsioonikomponenti, mille tagajärjel ei hinnata mitte ainult odavamat hinda, vaid ka toodete ja teenuste uuenduslikkust.

"Paljud uued teenused on tänapäeval seotud andmete parema töötlemisega, mistõttu teeme riigi, riigile kuuluvate ettevõtete ning turul valitsevat mõju omavate ettevõtjate andmed avatuks (austades loomulikult andmekaitse põhimõtteid), et nende andmete varal saaksid omakorda uued ettevõtjad arendada innovaatilisi tooteid ja teenuseid," märkis Reformierakonna juht.

Kallase sõnul toetab ta tööstuste, transpordi, põllumajanduse, energeetika ja teiste sektorite tehnoloogilist arengut ja digitaliseerimist, luues vajalikke koolitusi, mis aitavad ettevõtjatel näha uusi arenguvõimalusil. "Tihti on digitaliseerimine seotud hirmude ja teadmatusega, koolitused aitavad seda ületada. Näiteks Iirimaal on väga arenenud e-kaubandus, sinna on jõutud läbi süstemaatilise lähenemise, kus ettevõtjaid selles vallas koolitati," selgitas ta.

Kuna tänapäeva majanduses on oluline kiire internetiühenduse olemasolu, toetab Kallas kvaliteetse ja kiire internetiühenduse toomist kõikjale Eestisse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755