Autor: ITuudised.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FEBi poed on küberrünnaku tõttu nädala lõpuni suletud

Foto: Kuvatõmmis
Sanitaartehnika hulgi- ja jaemüügiga tegelev Eesti ettevõte AS FEB sulges arvatava küberrünnaku tõttu nädala lõpuni kõik oma kauplused.

Postimehe andmetel on alates eilsest FEB ASi serverid üle riigi rivist väljas – kahtlus on andmevarguses, varuserverid olevat samuti «tühjaks tõmmatud».

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) sõnul on juhtunu asjaolud hetkel selgitamisel ning võimaliku intsidendi kohta andmed puuduvad, ent amet saab viimaste kuude praktika pinnalt kinnitada, et erinevad lunavararünnakud on aktiviseerunud ning mitmed väiksemad ja suuremat ettevõtted on nende tagajärjel kahju kannatanud.

«Kui selline olukord on tekkinud, siis soovitame kindlasti julgesti abi küsida ning anda intsidendist teada aasdressil [email protected]. Meie eksperdid saavad anda soovitusi infosüsteemide töö taastamiseks,» ütles RIA intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juht Tõnu Tammer Postimehele.

Portaalis Geenius on avaldatud kommnetaaris lausus Klaid Mägi küberturvalisusega tegelevast firmast CybExer Techonologies, et kõige suurema tõenäosusega krüpteeriti mingid andmed. “Ilmselt võib nüüd lähiajal oodata, mida häkkerid FEBilt nõudma hakkavad,” ütles Mägi, kes ei olnud intsidendist täpsemalt informeeritud.

Just nii juhtubki kui ettevõttes infoturbele ja sellega seotud riskidele tähelepanu ei pöörata.

Infoturbe konverents 2018 "Maksa raha!" toimub 26. septembril.

Tutvu programmiga ja registreeru SIIN!

Selliseid asju ei juhtu Mägi sõnul õnneks tihti, aga häda on selles, et eraettevõtetele ei kehti riigi poolt kehtestatud kübarturvalisuse reeglid ja seetõttu ei pööra nad sellele sageli tähelepanu. "Nad ei hinda oma riske ega tegele küberturvalisusega seega üldse. Paljuski tuleneb see IT-osakonna ja juhtkonna omavahelisest väiksest suhtlusest ehk et IT ei suuda ülemustele selgeks teha, miks seda vaja peaks olema,” selgitas Mägi.

Loe pikemalt portaalist Geenius.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755