Autor: Indrek Kald • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ ja Telia loovad koos 5G lahendusi

TTÜ IT-teaduskonna dekaan Gert Jervan.
Foto: Pille Kallas, TTÜ halduskorralduse eriala lõpetaja
Tallinna Tehnikaülikool ja Telia alustasid 5G-alast koostööd ning tutvustavad veel tänavu uudse mobiilsidetehnoloogia pakutavaid võimalusi uute teenuste ja lahenduste arendamises.

Hetkel kaardistavad ülikooli teadlased ja Telia spetsialistid võimalusi 5G tehnoloogia rakendamiseks, et reaalseid tulemusi sel aastal ka laiemale avalikkusele näidata.

Telia Eesti 5G programmi juhi Mattias Männi sõnul on neil erinevad ideed, kuidas saab 5G tehnoloogia elu edasi viia ning praegu tegeletakse neist atraktiivsemate valimisega.

"Ühelt poolt töötame ideede kallal, millel näeme potentsiaali kaugemas tulevikus ja millel on laiem ühiskondlik mõju. Teisalt aga liigume lahenduste suunas, mis on mõeldud tööstuslikele ja eraisikust lõpptarbijatele ning mille rakendamist näeme juba lähemal ajal," ütles Männi.

TTÜ infotehnoloogia teaduskonna dekaani Gert Jervani sõnul on koostööprogrammi üks eesmärk käivitada tehnikaülikooli linnakus 5G-võrk ning luua keskkond, kus ettevõtted ja idufirmad saavad koos ülikooli teadlastega arendada ning testida oma tooteid-teenuseid.

"Loodaval targa linnaku testplatvormil saavad ettevõtjad teadlaste abiga arendada uusi ärimudeleid, mis oleksid võimalikud uudses, ülivõimsas 5G-võrgus. Nii et tegemist ei ole pelgalt tehnilise lahendusega, vaid selle ulatus saab olema siiski oluliselt laiem," kinnitas Jervan.

Ülikooli ja Telia koostöö üks eesmärk on luua nägemus sellest, milline võiks viie aasta pärast olla tulevikulinn või linnaosa. Seetõttu on fookuses üha enam digitaliseeruva ühiskonna ootused ja vajadused, olgu selleks siis targad majad või nutikas (liiklus)taristu.

Telia tehnoloogiadirektori Kirke Saare sõnul on TTÜ ideaalne partner uute tehnoloogiate arendamisel ja elluviimisel, kuna erinevate lahenduste tarbeks on tehnikaülikooli linnakus olemas nii vajalik taristu, spetsialistid, teadlased kui tudengid.

"Ütlesime juba paari aasta eest, et töötame eesmärgiga rajada 2018. aastal Eestis laiemalt kasutatav 5G-võrk. Nüüd liigume koos TTÜga väga selgelt selle lubaduse täitmise suunas. Usun, et terve ülikoolipere ning hilisemas faasis lisanduvad partnerid on piisavalt kaalukas kasutajaskond, et oma lubadusest kinni pidada," lisas Saar.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052