Autor: Indrek Kald • 10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Guardtime loob virtuaalse tervishoiuteenuse

Guardtime'i juht Martin Ruubel.
Foto: Guardtime
Plokiahelal põhinevaid lahendusi loov Eesti IT-firma Guardtime asub Aasia jaoks välja töötama virtuaalset tervishoiuteenust, mis võimaldab kõne või video teel kiiret kontakti meditsiiniekspertidega kogu maailmas.

Koostöös ekspertide võrgustikuga Summus Global loodav uue põlvkonna platvorm ühendab meditsiinialase ekspertiisi ja tagab kasutajatele reaalajas digitaalselt turvalise juurdepääsu vajalikele andmetele ja parimatele ekspertteadmistele.

"Platvormi eesmärk on pakkuda maailma juhtivatele tervishoiuspetsialistidele kiiret ja turvalist võrgustikku, mis sisaldaks ka kogu vajalikku meditsiinilist dokumentatsiooni ning võimaldaks seda vajadusel turvaliselt edastada," selgitas Guardtime´i juht Martin Ruubel.

Dokumentatsiooni haldamise süsteemi saab edaspidi integreerida eri riikides kasutatavatesse tervishoiusüsteemidesse, lisas ta.

Ruubeli sõnul asutakse uut teenust pakkuma esialgu just Aasia turgudele, sest seni on sealne juurdepääs juhtivatele meditsiinialastele teadmistele olnud piiratud. Loodud teenuse kasutajateks saavad nii kohalike kui ka rahvusvaheliste juhtivate haiglate rohkem kui 4000 tipparsti.

"Uue platvormiga saab edastada meditsiinilisi andmeid ja pilte ka ühest jurisdiktsioonist teise nii, et see oleks vastavuses kohalike seaduste ja nõuetega. Andmete õigsus ja võimalik väärkasutus on tänu blockchain-tehnoloogiale matemaatiliselt tõestatav ning aitab tagada protsessi turvalisuse," selgitas Ruubel.

Tema sõnul saavad lisaks tipparstidele süsteemi toimimisest kasu ka paljud erinevad tervishoiusüsteemi osalised, alates teenusepakkujatest kuni lõppkasutajateni.

Guardtime´iga koostöös platvormi välja töötav Summus Global on ekspertide võrgustik, mis koondab virtuaalselt maailma juhtivaid tervishoiuvaldkonna spetsialiste. Võrgustiku eesmärgiks on aidata oma liikmetel kiiresti olulisi ja korrektseid meditsiinilisi otsuseid langetada, selleks vajadusel omavahel konsulteerides ning infot vahetades.

Guardtime´i poolt meditsiiniplatvormi jaoks välja töötatud ja arendatav KSI plokiahela tehnoloogia on oma olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks. Tänu oma ülesehitusele võimaldab plokiahel säilitada digiandmete muudatuse ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on andmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

Lisaks Summus Globalile teatas Guardtime Aasia turgudega seotud tiheda koostöö tulemusel hiljuti ka ühisprojektist Hiina suurima autotööstuse teenusplatvormiga UMVA-China, kus võetakse kasutusele eestlaste loodud tarkvara, mis tagab läbipaistvuse elektrooniliste lepingutega seotud finantsasutustele, muudab tollitoimingud läbipaistvaks, lihtsustab vajadusel toodete tagasikutsumist ning aitab hankida ja tarnida varuosasid täpselt vastavalt vajadusele.

Eestis asutatud Guardtime´i plokiahela tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahendusi kasutatavad näiteks e-Tervise süsteem, Riigi Teataja, kinnistusraamat, äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd maailma suurima kaitsetööstusettevõtte Lockheed Martiniga, USA sõjaväega, tehnoloogiaettevõttega Ericsson jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052