Autor: Indrek Kald • 17. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ tähistab täna 100. aastapäeva

TTÜ rektor Jaak Aaviksoo.
Foto: Andres Haabu
Täna tähistab Tallinna Tehnikaülikool oma sajandat aastapäeva aktuse ning piduliku kontserdiga, mida kannab üle ka Eesti Televisioon.

Tehnikaülikooli juubelile on pühendatud akadeemiline aktus, kus kuulutatakse välja aasta vilistlane, promoveeritakse doktorid ning audoktorid. Ülikooli tervitavad peaminister Jüri Ratas ning riigikogu esimees Eiki Nestor, kes mõlemad on ka TTÜ vilistlased.

Rektor akadeemik Jaak Aaviksoo rõhutas pidupäeval, et tihe ja praktiline seotus Eesti majanduse, sealhulgas ettevõtlusega, on iseloomustanud tehnikaülikooli pürgimusi läbi kõigi aastate. "Oma teise aastasajasse astudes peab ülikool oma missiooniks ka edaspidi panustamist innovaatilisse Eestisse jätkusuutlikus digimaailmas," sõnas ta.

Aastapäevakõne peab energeetikaprofessor Ivo Palu, kes alustab "saagu valgus"-hetkest ning jõuab välja tõdemuseni, et tulevikus ei ole meil enam lihtsalt elektrijaam Narvas ja elektri tarbimine ülejäänud riigis, vaid järjest rohkem toodetakse elektrit seal, kus on reaalne tarbimisvajadus ja tootmise võimalus ning seda suures osas fossiilkütuste vabalt.

Aktus algab kell 14 ja selle otseülekannet saab vaadata interneti vahendusel. Akadeemilisele aktusele eelneb tehnikaülikooli audoktori ja riigitegelase Endel Lippmaa büsti avamine ülikoolilinnakus akadeemikute alleel.

Aastapäevale pühendatud kontsertlavastuse "Tulevik algas eile" otseülekanne ETVs algab täna kell 19:25. Kontsertlavastus on mänguline pilguheit tehnikaülikooli rolli meie elu ja keskkonna kujundamisel nii minevikus, olevikus kui ka tulevikus. Ülikooli viie tippteadlase tulevikunägemused põimuvad seal tuntud muusikute hittidega, mis tulevad ettekandmisele spetsiaalselt selleks õhtuks loodud uudses vormis.

Tänane tehnikaülikool sai alguse 17. septembril 1918, mil Saksa vägede poolt okupeeritud Eestis hakkas kohalikke tehnikaharitlasi koondav Eesti Tehnika Selts korraldama tehnilisi erikursusi. Kursustele registreerus 120 tehnikahuvilist ning õppida sai masinaehitust, elektrotehnikat, laevaehitust, hüdrotehnikat, ehitust ja arhitektuuri. Praegu on tehnikaülikoolis 11 000 tudengit, kes õpivad kokku rohkem kui 80 õppekaval.

Saja aasta jooksul on tehnikaülikooli teadlased andnud Eestile ligi 70 000 tippspetsialistist vilistlast, Tallinna ja Tartu laulukaared, maailmatasemel põlevkivikompetentsi, ID-kaardi ja X-tee. Oma sajandal sünnipäeval kingivad tänased ülikooli teadlased ning tudengid oma isamaale Eesti esimese isesõitva auto.

Tehnikaülikoolist saab kõrgharidust kõigil astmetel inseneri- ja tehnikateadustes, infotehnoloogias, majanduses, loodusteadustes ja merenduses. Ülikooli teatel peitub nende tugevus valdkondade sünergias, rahvusvahelisuses ja akadeemilise tegevuse suunatuses praktiliste tulemuste saavutamisele.

Järgmine tehnikaülikooli 100. aastapäevale pühendatud üritus on 20. septembril, kui on ülikooli juubeliks loodud täisautomaatse iseauto demo ning toimub visioonikonverents TalTechDigital - digituleviku teejuht.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755