Autor: Indrek Kald • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiemaa: IT-spetse tuleks koolitada nagu arste

Erply asutaja Kristjan Hiiemaa ja peaminister Jüri Ratas.
Foto: Erply
Tarkvarafirma Erply asutaja Kristjan Hiiemaa kinnitas kohtumisel peaminister Jüri Ratasega, et kui praegu koolitatakse IT-spetsialiste üldnimetuse all, tuleks neid õpetada nagu arste, st spetsiifika põhjal.

Hiiemaa rõhutas Erply kontorit külastanud valitsusjuhile, et IT-haridusele tuleks hakata vaatama uut moodi. "Praegu koolitatakse IT-spetsialiste üldnimetuse all, aga see aeg on läbi, neid tuleks koolitada nagu arste, spetsiifika põhjal, nagu ajukirurge ja hambaarste," rääkis Erply juht.

"Samuti on vaja aru saada, et IT-oskused ei ole universaalsed: üks on andmespetsialist, teine on programmeerimisekspert ja kolmas arhitektuuriekspert. Need ei ole päris üks ja sama IT-mees. Vaja on spetsiifilisi teadmisi," kinnitas Hiiemaa.

Ta selgitas, et Eestis tekib järjest enam kogemusi suurte andmemahtudega ja uute arhitektuuridega, nii et riigil võiksid olla spetsialistid, kes saavad ettevõtetelt tagasisidet ja infot, et aidata meie firmadel paremini maailmas konkurentsis püsida.

Peaminister Jüri Ratas külastas kiirelt arenevat idufirmat, majandustarkvara loojat Erply, kellel on maailmas 400 000 kasutajat. Peaminister tunnustas Erply saavutusi rahvusvahelisel turul ning arutas idufirma meeskonnaga, kuidas võiks kohalikku ärikeskkonda muuta iduettevõtete jaoks atraktiivsemaks.

Erply looja ja juhi Kristjan Hiiemaa sõnul on praegu kõigi jaoks üks suuremaid probleeme sotsiaalmaksu teema. "Palgad kerivad päris korralikult," tunnistas ta ja tõi näiteks oma Prantsusmaa partneri kogemuse.

"Prantsusmaal on IT-juhi palga keskmine suurusjärk 3000 eurot – Eesti on oma numbriga sellest juba mööda läinud. Kui me saame juba Prantsusmaalt palgata inimesi, siis on meil siin ikka meeletu palgaralli, meeletu konkurentsi tõus. Kindlasti aitaks sellele vastu pidada maksukoormuse langetamine," nentis Hiiemaa.

Ratas tundis veel ka huvi, kuidas saaks riik aidata eksportivaid ettevõtteid ja milline on Erply kogemus. "Ilma investoriteta me täna Ameerikas ei oleks," tunnistas Hiiemaa. "Seepärast tuleks eraldi vaadata eksportivaid ja tootmisfirmasid, kuidas saaks neid täiendavalt aidata, et neil oleks huvi just nimelt Eestist eksportida. Kui ettevõte läheb teise riiki, siis võiks Eestil olla saatkondade juures – lisaks diplomaatilisele missioonile – ka keegi ettevõtjate abistamiseks. Eesti on nii väike, et siin tuleks olla rohkem avatud," ütles Hiiemaa.

Tema sõnul võiks igas Eesti saatkonnas olla n-ö laud, mille taga istub idufirmade ja eksportivate ettevõtete nõustaja, kes aitab ja tunneb kohalikku ärimaastikku.

Erply on veebipõhise kassa- ja laotarkvara alal tegutsev iduettevõte, mis loodi 2009. aastal. Ettevõtte peamised turud on Eesti, USA, Austraalia ja Soome, suuremateks klientideks Sony, Walt Disney, Elizabeth Arden, Zappos, Rudy’s Barbershop, Porsche ja Garmin. Eestis on Erply kasutajate seas LTT, Alas-Kuul, On/Off, IM Arvutid, haridus- ja teadusministeerium jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755