Autor: Indrek Kald • 1. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VR-videod tutvustavad e-Eestit

E-Eesti esitluskeskuses paiknevale VR ekspositsioonile lisaks on loodud ka veebiplatvorm vrestonia.ee
Foto: Erlend Štaub
EASi e-Eesti esitluskeskus tutvustas virtuaalreaalsuse lahendust "VR Estonia", kus videoklippide teemadeks on digitaalne identiteet, e-residentsus, e-hääletus, soodne ärikeskkond, küberjulgeolek ning e-riigi tulevik.

VR Estonia virtuaalreaalsus koosneb 12st 360kraadisest videoklipist, kus saab näiteks kogeda kelgukoertega saanisõitu lumises talves või istuda presidendi kabinetis ja juua temaga kohvi. Videotes löövad kaasa nii Eesti praegune president Kersti Kaljulaid kui ka endine riigipea Toomas Hendrik Ilves.

E-Eesti esitluskeskuses paiknevale VR ekspositsioonile lisaks on loodud ka veebiplatvorm vrestonia.ee, kus on erinevate seadmete abil (tahvelarvuti, mobiil, arvuti) võimalik kõiki videosid vaadata nii VR-prillidega kui ka ilma, sõltumata asukohast.

Virtuaalreaalsuse sisuidee ja tehnilise teostuse on loonud Telia Eesti, Babahh Media ja Idea AD.

E-Eesti esitluskeskuse juhi Anna Piperali sõnul on nende keskus esimene koht, kuhu VR-lahendus üles pannakse. "Esitluskeskust külastavad riigijuhid, avaliku sektori otsustajad, ajakirjanikud, ettevõtjad ja investorid üle maailma. Igal aastal võõrustame ligikaudu 10 000 inimest, kes on saanud meie e-lahendustest inspiratsiooni, kohtunud eesti IKT eksportööridega ning viinud meie e-lahendusi ja innovatsiooni enda riiki," ütles Piperal.

Telia kliendilahenduste müügijuhi Rivo Roosilehe kinnitusel pole Eestis varem sarnast lahendust loodud. "Tegemist on väga paindliku tootega, mida on tulevikuperspektiivis võimalik edasi arendada ja pidevalt täiendada. Näiteks saab luua uusi teemakategooriaid või viia video interaktiivsuse taset oluliselt kõrgemale. Lisaks ei tule videote vaatamiseks eraldi äppi allalaadida, mis üldiselt on VR-lahenduste puhul tavapärane praktika," lisas Roosileht.

VR-lahendus on universaalne. Roosileht selgitas, et teisedki organisatsioonid nii riigi- kui erasektoris võivad sellest võita. "Nad ei pea oma VR-lahenduse puhul hakkama looma uut 360kraadist interaktiivset platvormi, vaid saavad juba olemasoleva süsteemi üle võtta," ütles Roosileht.

VR Estonia lahendust testinud Fortumo asutaja Rain Rannu arvates aitavad virtuaalreaalsuse videod tavainimestele keerukaid tehnoloogialahendusi lihtsalt ja arusaadavalt esitleda. "Ja veelgi enam. Kõigele informatiivsele lisaks saad sa näiteks koos virtuaalsete residentidega saunalaval istuda ja leili visata," märkis ta.

Avalikud püsiekspositsioonid VR-videote vaatamiseks avatakse oktoobrikuus Tallinna teletornis ja novembris Tallinna lennujaamas. Lisaks rändavad ekspositsioonid ringi, alustades Telia peakontorist ja sealt edasi digimaailma tähtsündmustele nagu Tallinn Digital Summit ja Robotex, samuti erinevatele välisriikides toimuvatele konverentsidele.

2014. aastal Ülemiste Citys avatud e-Eesti esitluskeskust on tänaseks külastanud 49 500 inimest. Sealhulgas näiteks Hollandi kuningas Willem-Alexander, Austria president Alexander Van der Bellen, Austraalia välisminister Julie Bishop, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Jaapani majandusminister Akira Amari jt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755