Autor: Indrek Kald • 3. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ratase digiteemad europarlamendi tähelepanu all

Jüri Ratas europarlamendi ees kõnelemas.
Foto: Daina Le Lardic, EP
Täna Strasbourgis Euroopa parlamendis tuleviku teemal kõne pidanud peaminister Jüri Ratas käsitles mitut digitaalse arenguga seotud küsimust, mis pälvisid ka tema järel sõna võtnud fraktsioonijuhtide tähelepanu.

"Meil on tarvis kibekiiresti üles ehitada Euroopa Liidu digitaalne tulevik," kinnitas Ratas. Ta viitas ka Euroopa Komisjoni ettepanekule üheksa miljardi eurose Euroopa digitaalse programmi osas. "See näitab, kui oluline on kokku leppida pikaajalises eelarves nii kiiresti kui võimalik," sõnas ta. Püüame üles ehitada digitaalset ühisturgu, lisas Ratas.

"Ainult tugev Euroopa saab meie kodanikke kaitsta, võtta kasutusele uusi digitaalseid vahendeid nii kodanikele kui ka ettevõtetele. Rohkem kui kunagi varem näitab Eesti siin teed," kinnitas Ratas parlamendi ees ning märkis, et Eestis on kasutusel umbes 2500 e-teenust.

"Kogu digimaailm on selline, kus esimene samm peab olema küberjulgeoleku suunas," viitas peaminister sellega seoses veel ühele olulisele teemale.

Europarlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei/Euroopa Demokraadid (EPP) nimel sõna võtnud Manfred Weberi sõnul võib Euroopa Eestilt väga paju õppida. "Eesti on väike, innovatiivne ja vapper riik," kinnitas EPP fraktsiooni esimees.

"Tegemist on esimese riigiga, mis 2007 pidi rinda pistma küberrünnakutega, nüüd on tegu ühe juhtiva riigiga küberkaitse vallas," lisas paremtsentriste juhtiv Weber.

Ta tõi Eestit mitmel alal eeskujuks. "99% avalikest teenustest on juba praegu e-teenused Eestis. Eestis on ka kuus korda enam idufirmasid kui Euroopas keskmiselt," sõnas Weber. "Innovatsioon peaks olema osa ka Euroopa DNAst," lisas fraktsioonijuht ning märkis, et Ameerika Ühendriigid on digivaldkonnas enam liidripositsiooni kui on euroliit.

Kiidusõnu lausus ka parlamendi suuruselt teise fraktsiooni sotsiaaldemokraatide juht Udo Bullmann. "Sotsiaaldemokraatide nimel pean teid tunnustama, olete Eestis palju saavutanud," kinnitas ta pärast Eesti valitsujuhi esinemist.

 

Peaminister Jüri Ratas oli tänavu järjekorras 10. ELi riigi- või valitsusjuht, kes arutas Euroopa Parlamendi täiskogul saadikutega Euroopa hetkeprobleeme ja tulevikku. Pärast Ratase kõnet ja järgnenud arutelu kohtus Eesti peaminister Strasbourgis ka mitme parlamendifraktsiooni juhiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755