Autor: Indrek Kald • 3. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väljapressijad ähvardavad seksklippidega

Väljapressimiskirja saatjad väidavad, et on ohvri veebikaameraga salvestanud tema intiimseid hetki.
Foto: pixabay.com
Viimaste nädalate jooksul on Eestis taas jõudsalt levinud väljapressimiskirjad, kus muuhulgas hirmutatakse inimesi nende intiimvideote avaldamisega. Riigi Infosüsteemi Amet soovitab kirju ignoreerida.

Seda tüüpi väljapressimiskirjad on maailmas tuntud kui sextortion, mis on praegu üks kurjategijate põhilisi petuskeeme. RIA intsidentide käsitlemise osakond on viimase kahe nädala jooksul saanud iga päev teateid selliste kirjade kohta. Palume väljapressimiskirju eirata ning neile mitte vastata.

Kurjategijate eesmärk on hirmutada kirja saajat väitega, et neil on ligipääs ohvri IT-seadmetele ning ülevaade veebilehtedest, mida inimene on külastanud. Lisaks teatatakse, et ligipääs on ka veebikaamerale, millega on filmitud kirja saaja intiimseid olukordi, mis kindlasti ei tohiks avalikuks tulla.

Selleks, et väljapressimiskiri oleks usutav ja tõsiseltvõetav, on kurjategijad kasutanud aastate jooksul lekkinud paroole ning lisanud kirjale ohvri kunagise parooli, e-posti aadressi või telefoninumbri. Suurem osa paroolidest, mida kurjategijad kasutavad, on lekkinud mitu aastat tagasi.

"Selliseid väljapressimiskirju tuleb ignoreerida. Kui teate, et kirjale lisatud parool on lekkinud või on endiselt kasutusel, siis soovitan selle kindlasti ära vahetada. Erinevates keskkondades tuleb kasutada erinevaid paroole ning vältida paroolide korduv- ja ristkasutust," ütles CERT-EE infoturbe ekspert Janno Arnek.

Veebilehel Have I Been Pwned saab kontrollida, millised e-posti aadressiga seotud paroolid võivad olla lekkinud. Väljapressimiskirjad võib saata CERT-EE meiliaadressile [email protected].

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755