Autor: Äripäev • 16. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsofti kaasasutaja Paul Allen suri esmaspäeval

Paul Allen
Foto: Scanpix
Koos Bill Gatesiga Microsofti asutanud Paul Allen suri esmaspäeval, teatavad meediaagentuurid.

Tema vara hinnatakse 26,1 miljardile dollarile ja sellega oli ta rikkuselt maailmas 27. kohal, kirjutab Bloomberg. Microsoftist teenitud raha oli ta investeerinud spordimeeskondade ostmisesse, kaabeltelevisiooni ja kinnisvarasse.

Allen oli koos Gatesiga terve tööstuse alusepanija, müües tarkvara väiksematele ja kättesaadavamatele arvutitele.

"Mu süda on ühe mu vanima ja kallima sõbra lahkumisest murtud," ütles Bill Gates. "Paul oli mu partner ja hea sõber. Ilma temata poleks personaalarvutite tööstust olemas."

Allen astus ettevõtte juhtimisest haiguse pärast tagasi 1983. aastal.

"Kõrgtehnoloogia pooljumal," iseloomustas teda Sports Illustrated. "Ta on üks maailma ajaloo rikkamaid mehi, nii eklektilise maitsega, et on andnud 100 miljonit dollarit aju-uuringuteks ja 25 miljonit maavälise elu leidmiseks," kirjutas ajakiri 2007. aastal.

Kohtumine Bill Gatesiga

Allen kohtus Gatesiga Lakeside'i koolis ja kahekesi töötasid nad kooli laboratooriumis arvutiprogrammide kallal. Ajal, mil arvutid olid alles haruldus, trügis Allen Washingtoni Ülikooli arvutijaama, kasutades masinaid ning aidates üliõpilasi ja professoreid. Kui lõpuks professor küsis, kas ta on üliõpilane, pidi Allen vastama, et tegelikult mitte, aga tal lubati sinna jääda seniks, kuni temast on kasu, rääkis Allen ühes eelmisel aastal antud intervjuus.

Ta astus Washingtoni ülikooli, kuid ei lõpetanud seda, kukkudes välja ja minnes Massachusettsisse, et olla lähemal Gatesile, kes tahtis minna Harvardi ülikooli.

1975. aastal asutasid nad Albuquerque'is ettevõtte, mille nimeks sai Micro-Soft, kui Allen oli näinud poes arvutikomplekti Altair ja mõistis, et arvutihinnad hakkavad kukkuma ja tarkvara hakkab varsti vaja minema.

Kui nad võistlesid Altairile ja IBMile tarkvara tootmise pärast, nimetati Allenit ettevõtte ajuks ja Gatesi turundusvõluriks, kirjutas Alleni biograafia välja andnud Laura Rich.

Armastas kunsti ja sporti

Allen oli ka silmapaistev kunstikollektsionäär. Tema kogutud teoste näitusel 2006. aastal olid väljas teosed Pablo Picassolt, Claude Monet'lt ja Roy Lichtensteinilt. Sama tuntud on tema armastus jahtide vastu, mis olid paljude maailma sadamate sagedased külalised.

Samuti on ta tuntud spordifännina. 1988. aastal ostis ta korvpallimeeskonna Portland Trail Blazers 70 miljoni dollariga. Tehing oli edukas, meeskond oli korduvalt NBA play-off’ides pärast seda ja 2018. aastal hindas Forbes meeskonna väärtuseks 1,3 miljardit dollarit.

Allen kasutas Microsoftist teenitud raha ka teadusuuringute rahastamiseks. Ta rajas Alleni aju-uuringute instituudi ja Rakuteaduse instituudi. Allen rahastas ka süvamereuuringute meeskondi, kes uurisid teises maailmasõjas põhja läinud laevade vrakke. Allen oli kosmoselaeva SpaceShipOne erainvestor.

Tõelise Jimi Hendrixi fännina õppis ta ära tema loo "Purple Haze", teenides välja autasu legendaarselt muusikaprodutsendilt Quincy Jonesilt. Allen salvestas ka bluusiplaadi koos Pretendersi laulja Chrissie Hynde'iga.

Allikas: Äripäev

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755