20. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Savisaar: e-valimiste džinni pudelisse ei topi

Riigikogu liige Erki Savisaar.
Foto: Urmas Kamdron
Kui keskerakond peaks valimised võitma, jäävad e-valimised ka tulevikus alles, kuigi ei saa väita, et need on häkkimiskindlad, ütles riigikogu liige Erki Savisaar IKT Aastakonverentsil "Digipööre".

"Seda džinni pudelisse tagasi ei topi," vastas Eesti suuremate erakondade juhtide aruteluringis osalenud Savisaar Äripäeva peadirektori Igor Rõtovi küsimusele e-valimiste võimaliku keelamise kohta.

Varem on Savisaar meedias öelnud, et e-valimistel pole võimalik sarnane kontroll kui muude lahenduste, näiteks digitervise, e-maksuameti või e-panganduse puhul, samuti on hääletatud teise inimese eest, kasutades tema ID-kaarti ning paroole.

Kuna riigikogu valimised tulevad kevadel 2019, räägiti IKT Aastakonverentsil arutelus "E-riigi tulevik", millised on parlamendierakondade IT-alased platvormid ja strateegiad.

Arutelus osalesid reformierakonna IT-valdkonna ekspert ja riigikogu liige Arto Aas, Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, Keskerakonna IT-valdkonna ekspert ja riigikogu liige Erki Savisaar, sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Jevgeni Ossinovski ning EKRE aseesimees Martin Helme.

Ossinovski sõnul on täna probleem selles, et ametnikud ei osa IT-hankeid tellida ja siis ei saada ka tulemust. "Sotsiaalkaitse infosüsteemi (SKAIS) ei osanud sotsiaalministeeriumi ametnikud tellida ja ei saadud tulemust, raisati vaid väga suur hulk raha," tõi ta näite.

Rõtov uuris Seederilt, miks Isamaa ei ole täitnud lubadust ja meil pole siiani sotsiaalmaksu lage. Seederi sõnul õpiti Läti kogemusest. "Läti kehtestas selle, aga aastad näitasid, et efekti see ei toonud ja asi lõppes sellega, et lätlased läksid vana süsteemi juurde tagasi, andsid sellele vaid teise nime," selgitas ta. Kõrge sotsiaalmaks on IT-sektoris ettevõtjatele suur probleem.

Trendide kohta tööjõuturul märkis Arto Aas, et inimest teevad töid OÜde alt ja otsivad muid võimalusi sotsiaalmaksust pääsemiseks, sellega tuleb tegeleda. "See on väga suur tükk riigieelarvest, meil on solidaarne tervishoiusüsteem," toonitas ta.

Lisaks ütles Aas arutelus, et ei nõustu väitega, nagu oleks Eesti edu e-riigi alal müüt. "Olen Eesti riigi digivõimalustest rääkinud ka välismaal - USAs ja Suurbritannias - ja inimestel on ikka suu lahti vajunud," kinnitas ta.

Martin Helme märkis, et teda ärritab, kui poliitikud peavad olema need, kes teavad, mis tuleb saja aasta pärast. "Ei pea. Innovatsioon tuleb alati erasektorist ja seda tuleb arendada," lisas ta.

Tervet arutlusringi Eesti suuremate erakondade juhtidega teemal "Eesti e-riigi tulevik" saab kuulata esmaspäeval, 29. oktoobril Äripäeva raadio saates "Lavajutud". Kuula salvestust SIIT.

Autor: Annika Kald, toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755