Autor: Äripäev • 25. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti andmekaitseasutus trahvis Facebooki poole miljoni euroga

Mark Zuckerberg
Foto: Scanpix
Suurbritannia andmekaitseasutus trahvis Facebooki seoses Cambridge Analytica skandaaliga ligi poole miljoni euroga, vahendas BBC.

Ühendkuningriigi Information Commissioner's Office (ICO) määras Facebookile 500 000 naela (ligi 565 000 eurot) trahvi selle eest, et viimane lubas nii suurel seaduserikkumisel juhtuda.

Määratud trahv on suurim, mida võimaldasid sel ajal kehtinud andmekaitseseadused enne tänavu mais kehtima hakanud uut isikuandmete kaitse üldmäärust (GDPR).

Briti andmekaitseasutuse teatel oli Facebook andnud arendajatele ligipääsu inimeste andmetele ilma selge nõusolekuta.

Briti turuanalüüsifirma Cambridge Analytica sattus märtsis avalikkuse tähelepanu alla, kui meedia teatas, et Ameerika Ühendriikide praeguse presidendi Donald Trumpi kampaaniameeskonna 2016. aastal palgatud firma varastas Facebooki kasutajaandmeid, et tarkvara abil Ühendriikide valijaid mõjutada.

Facebooki andmeil sattusid Cambridge Analytica kätte kuni 87 miljoni inimese andmed. Neist üle 70 miljoni olid ameeriklased, ent enam kui 5500 ka eestlased.

Facebooki asutaja ning suuromanik Mark Zuckerberg on pidanud juhtunut selgitama nii USA Kongressile kui ka europarlamendi ees.

Mai alguses teatas Cambridge Analytica, et lõpetab tegevuse ja kuulutab end maksejõuetuks.

Facebooki aktsia hind on aasta algusest kukkunud üle 17%. Aktsia kaupleb allpool 150 dollarit, mis on nüüd isegi madalamal, kui märtsis pärast skandaalijärgset kukkumist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755