Autor: Indrek Kald • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Simson kohtus USAs Hyperloopi juhtidega

Kadri Simson kohtumisel Virgin Hyperloop-One´i kaasasutaja ja tehnoloogiajuhi Josh Giegeli ning juhatuse esimehe Jay Walderiga.
Foto: MKM
USAs Los Angeleses viibiv majandus- ja taristuminister Kadri Simson arutas Virgin Hyperloop-One´i juhtidega võimalust kasutada antud lahendust ka võimaliku Tallinn-Helsingi tunneli juures.

Kohtumisel Virgin Hyperloop-One´i kaasasutaja ja tehnoloogiajuhi Josh Giegeli ning ettevõtte uue juhatuse esimehe Jay Walderiga arutati Hyperloopi projekti hetkeseisu ning võimalust kasutada seda lahendust ka Tallinn-Helsingi tunneli juures.

"Tallinna ja Helsingi vaheline tunnel ei paku huvi ainult Euroopas. Tegemist oleks maailma pikima veealuse tunneliga ning pakub huvi üle kogu maailma. Hyperloopi projekt on järjest arenemas ning seda tuleb kindlasti kaaluda ka Tallinn-Helsingi vahelise tunneliprojektiga edasi liikudes," märkis Simson.

"Kohtumisel Hyperloop-One´i juhtidega selgus, et just meie visiit oli uue CEO Jay Walderi esimeseks ametlikuks kohtumiseks. Eesti on uutest transpordilahendustest huvitatud ja hyperloop on kindlasti üks neist projektidest, millel silma peal hoida," lisas minister kohtumise järel.

Reisijate ja lasti transpordivahendi Hyperloopi algse kontseptsiooni mõtles välja Tesla Motorsi ja SpaceX-i ühistiim 2013. aastal. Idee järgi liiguvad eriliselt disainitud kapslid terastorus, kus on tekitatud osaline vaakum, mistõttu puuduvad õhutakistus ja hõõrdumine. Teoreetiliselt peaks selline lahendus võimaldama hyperloopil saavutada tippkiirust 1200 km/h.

Eesti ühistranspordisüsteemi ning innovatiivseid transpordilahendusi tutvustas minister Kadri Simson Los Angeleses ka kõrgetasemelisel konverentsil "LA CoMotion: The Global Laboratory of Future Mobility".

Lisaks kohtus majandusminister World Trade Center Los Angelesi presidendi Stephen Cheungiga, kellega arutati, kuidas arendada Los Angelese ja Eesti ettevõtjate vahelist koostööd.

"Los Angeles on peamiselt tuntud maailma filmitööstuse südamena, kuid tegemist on ka ühe suurima majandusega piirkonnaga kogu maailmas. Siin on Ameerika suurim sadam ja meeletu arengupotentsiaal ja innovatsioon erinevates majandusharudes. Kohtumisel World Trade Centeri juhiga arutasimegi, kuidas Eesti ettevõtjatele siinsel turul veelgi rohkem uksi avada," selgitas Simson.

Tema sõnul on hea näide Eesti ettevõttest, kes on USA turul jala maha saanud ja teeb tõelist läbilööki, filminduses kasutatavatele LED valgustitele nii riist- kui ka tarkvaraplatvormi pakkuv Digital Sputnik. See Eesti päritolu ettevõte mängib võtmerolli praegu Hollywoodis juurutatavates VR/AR süsteemides.

"Digital Sputniku loetelu filmidest, kus on kasutatud just nende lahendusi, on juba täna väga muljetavaldav," märkis Digital Sputniku juhtidega kohtunud majandusminister Kadri Simson.

Lisaks ettevõtjatega kohtumisele väisas minister ka Eesti kogukonda ning külastas Soome peakonsulit Los Angeleses. Simsoni sõnul on Eesti valitsus otsustanud rajada Ameerika läänerannikule konsulaadi, kuid selle asukoht on veel otsustamisel. "Soome peakonsul tervitas Eesti otsust rajada läänerannikule Eesti konsulaat ja julgustas meid valima just Los Angelest, mis on kahtlemata üks võimalus. Siin on ka väga aktiivne Eesti kogukond," tõdes Simson.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755