Autor: Aali Lilleorg • 26. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Net Group: tarkvara arendamisest ainult ei piisa

Net Group'i tegevjuht Priit Kongo
Foto: Net Group
Net Group'i ees seisvate väljakutsete lahendus ei peitu ainult tarkvara arendamises, vaid ka töötajate oskuses täiskäigul töötava suurettevõtte ärikriitiline süda valutult välja vahetada, ütles Net Group'i tegevjuht Priit Kongo.

Tarkvara arendamisega tegelevad ettevõtted on hakanud aina enam oma teenuseid kirjeldama äri arendajatena või -konsulteerijatena. Uurisime Net Group'ilt lähemalt, mida see tähendab ettevõtte ja töötajate jaoks ning veidi lähemalt ka värbamise ja motivatsiooni kohta.

Järgneb intervjuu Net Group'i tegevjuhi Priit Kongoga.

Net Group rõhutab aina enam, et on äriarendusettevõte. Mida see täpsemalt tähendab?

Väljakutsed, millega Net Group oma klientide juures rinda pistab, on seotud uue põlvkonna infosüsteemide loomise ja juurutamisega olemasolevatesse keskkondadesse, ajale jalgu jäänud protsesside uuendamisega ning organisatsioonistruktuuri muutmisega. Nii keerukate ülesannete lahendus ei peitu ainult uue tarkvara arendamises, vaid ka äri ja inimeste ümberorganiseerimises. Piltlikult öeldes on Net Group'i väljakutseks täiskäigul töötava suurettevõtte ärikriitiline süda valutult välja vahetada nii, et uueneksid ka tööprotsessid.

Tänapäeval vaevalt, et mõni ettevõte ilma IT-ta enam hakkama saab ja räägitakse kuidas kõik ettevõtjad peavad tundma tehnoloogiat ja oskma seda juhtida. Selged piirid IT ja muu valdkonna ettevõtete vahel hakkavad hajuma. Kumb pool üleminekuga kiiremini hakkama saab ehk kas IT inimene äri juhtimisega või vastupidi?

Gartner Group ütles 2014. aastal, et tulevikus on kõikide ettevõtete eelarved IT eelarved ja kõik ettevõtted saavad olema IT ettevõtted. Arvame, et võib öelda, et ka igast riigist saab IT riik. Kui küsida, kumb kasvab paremini ümber, kas IT inimene äri-inimeseks või äri-inimene IT inimeseks, siis on häid näiteid mõlemalt poolelt. Aga kuna tipptasemel teevad otsused äri-inimesed, siis edukamad ja kiiremini arenevad organisatsioonid on need, kes suudavad tuua IT teadmist tippjuhtkonda ning digitaliseerimisprojekte tuleb algatada äri poolel.

Kelle äri ja kuidas te arendate?

Tüüpilised Net Group'i kliendid Baltikumis ja Põhjamaades on telekomid ja pangad, kes soovivad rohkem müüa, muutuda ise efektiivseks ning muuta mugavamaks ka klienditeeninduse protsesse. Klientide hulka kuuluvad ka energeetikaettevõtted, kes peavad energiaturu avanemise tõttu vahetama oma aastakümneid vanad infosüsteemid kaasaegsete avatud lahenduste vastu, või hoopis kaubandusettevõtted, kellel on paari viimase aastaga tänu globaalsele e-kaubandusele mitmekordistunud klientide ja toodete arv ning kus on vaja lahendusi äri kiireks ja kasumlikuks kasvatamiseks.

Ühe põneva valdkonnana tuleb kindlasti mainida liituvaid ettevõtteid, kus ühinevad asutused peavad oma infosüsteemid ühtlustama ja leidma rahalise võidu paralleelstruktuuride kaotamisest ja parimate osade kokku kombineerimisest. Kõige eksootilisemad kliendid on Net Group'il aga Aafrikas ja Lähis-Idas, kus sealsed valitsused tellivad Net Group'ilt lahendusi riigijuhtimise efektiivsemaks ja läbipaistvamaks muutmiseks.

Mida see töötajate jaoks täpsemalt tähendab?

Kuna Net Group'i projektide eesmärk on luua klientidele väärtust, efektiivsust, kasumi kasvu, siis meie jaoks tähendab see seda, et peame aru saama klientide äri tuumikust. Kui läheme pakkuma ärilahendust, siis meie pakkumine ei ole enam kulupõhine, vaid väärtuspõhine. Piltlikult öeldes ei püüa me projekti võita soodsama pakkumisega, vaid lahendusega, mis annab kliendile suurema äriväärtuse. Individuaalselt iga töötaja jaoks tähendab see seda, et me peame küsima mitu korda MIKS? küsimusi enne kui liigume edasi MIDA? ja KUIDAS? küsimuste lahendamiseni.

Kui palju on plaanis näiteks 2019 töötajaid värvata? Milliseid töötajaid te vajate?

Kuna laieneme hoogsalt välisriikidesse, siis plaanime 2019. aastal värvata vähemalt 20 töötajat. Me võtame oma ridadesse mõtlevaid inimesi, kes on valmis enne ülesande juurde asumist hetkeks peatuma ning olukorda mõtestama. Lisanduvatest inimestest on ilmselt 2/3 tarkvaraarendajad ja 1/3 äriarendajad. Lisaks sellele otsime hetkel ka võimekat turundusjuhti, kes aitaks meie rahvusvahelised ambitsioonid uuele tasemele viia.

Kui kerge on töötajaid leida?

Raske on, oleme kõikide teiste meie valdkonna ettevõtetega selles osas samas paadis.

Kuidas teil värbamisprotsess välja näeb? Kas teete midagi ka tavapärasest teistmoodi?

Net Group usub, et töötajat peab värbama tiim ja kolleegid, kellega ta tulevikus peab koostööd tegema. Seetõttu on Net Group'i värbamisprotseduur selline, kus kandidaat kohtub päriselt nende inimestega, kes saavad tema kolleegid tulevikus olema. Kandidaat peab arvestama värbamisprotseduuri jooksul 6-8 erineva inimestega kohtumisega, et hinnata nii kandidaati kui ka vastupidi – kandidaat saab hinnata oma tulevasi kolleege ning otsustada, et kas ta ikka tahab selle tiimiga liituda.

Kuidas riik peaks kaasa aitama?

Riik peaks rohkem populariseerima tehnoloogiaõpet. Toetan visiooni, et Eestist peab saama laulev tehnoloogiarahvas. Et inimesed saaksid lapsepõlvest alates toetust ja julgustust robootikaringides osalemiseks. Et üheksa laulusaate kõrval televisioonis oleks meil üheksa „Rakett 69“ – tüüpi tehnoloogia saadet. See on see, mida riik saab teha pikemas perspektiivis. Samuti peaks riik tõstma reaalainete õpetajate palku, et tublid ja nutikad inimesed läheks seda valdkonda lastele õpetama!

Mida ettevõtjad koos saaksid teha, et leevendada suur tööjõupuudust?

Juba teeme. Lühemas perspektiivis teeme IT ettevõtetega koostööd töötajate ümberõppeks, suunates soovijaid muudest valdkondadest IKT valdkonda. Populariseerime tehnoloogia erialasid koolides, et noored läheks ülikoolidesse tehnoloogiat õppima.

Millise lahenduse või projekti teostamise üle Net Group eriti uhke on?

Projekte on mitmeid, mille üle uhkust tunda. Me oleme aidanud Soomes vähendada energiasektori keskkonnale mõjuvat jalajälge, aitasime Kurdistani regiooni Iraagis nende e-valitsuse ülesehitamisel, oleme aidanud Rahvusvahelist Kriminaalkohust Haagis parandamaks inimõiguste olukorda maailmas, arendame telekomidele uusi teenuseid, et klientidel parem elu oleks.

Küll aga tahaks mainida ühte eriliselt tähtsat ja südamelähedast projekti, mis on e-Koolikott, arendatud Eesti haridusministeeriumi tellimusel. Me arendasime maailmas ainulaadse ja esmakordse digitaalse õpiplatvormi, mille kaudu saab jagada häid õppematerjale globaalselt. Esialgu on see kasutusse võetud Eestis, lähiajal liidestuvad Soome andmekogud ning tulevikus tekib võimalus kogu Euroopa digiõppematerjalide liitumiseks.

Kokkuvõtteks, see lahendus on äriliselt põnev, tehniliselt kaasaegne, Eesti ühiskonna jaoks väga oluline ning globaalse arenemispisikuga.

Mis on põhjused, miks inimesed just Net Group'i tööle tulla tahavad ja end üle osta ei lase?

Meie inimesed ütlevad, et on 4 olulist põhjust, mis neid Net Group-is motiveerivad:

1. suured arenguvõimalused,

2. ambitsioonikus, võimalus teha midagi mastaapset,

3. projektide vaheldusrikkus;

4. vinged kolleegid ja sisekliima.

Kui palju välismaalasi Net Group'is tööl on?

Net Group'is on hetkel tööl 6 välismaalast, 5 soomlast ja 1 rootslane.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755