Autor: Indrek Kald • 4. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alamäe: e-riik nõuab otsustamisjulgust

Nortali asutaja ning juht Priit Alamäe.
Foto: Veiko Tõkman
Erakonda Eesti 200 valimistele juhtiv IT-ettevõtja Priit Alamäe usub, et järgmine kvaliteedihüpe e-riigi arengus saab tulla ainult läbi andmete targa ning efektiivse kasutuse. Selleks on aga vaja otsustamisjulgust.

Alamäe sõnul on Eesti ehitanud üles maailmas ainulaadse digitaalse identiteedi, tugevad registrid ja turvalise andmevahetuse. "Viimase kümne aasta jooksul on meie tiiger küll kergelt uinunud, aga tegemist on endiselt tiigriga. Fakt on aga see, et muu maailm tuleb meile suurte sammudega järgi," sõnas Nortali asutaja ning juht Priit Alamäe.

Eesti 200 usub, et järgmine kvaliteedihüpe e-riigi arengus saab tulla ainult läbi andmete targa ning efektiivse kasutuse, mis aitaks riigil paremini mõista oma kodanike ja nende vajadusi ning täpsemini suunata oma ressursse sinna, kuhu on neid kõige rohkem vaja.

"Riigil täna olemas andmestik ja potentsiaal pakkuda nii kodanikele kui ettevõtetele kvaliteetseid e-teenuseid ning juhtimisotsusteks vajalikku informatsiooni. Nüüd me peame lihtsalt välja mõtlema, milliseid põhimõttelisi otsuseid me saaksime ja peaksime vastu võtma, et olla ka järgmised 20 aastat maailma üks innovaatilisemaid digiriike. Meil on täna riigina tehnoloogiline võimekus need otsused ära teha ja ka ellu viia. On vaja aga otsustamisjulgust," ütles Eesti 200 peaministri kandidaat Priit Alamäe.

"Oleme välja pakkunud 11 ideed ja arengusuunda, mis muudaksid meie e-riigi efektiivsemaks ja kasutajasõbralikumaks. Usume, Usume, et nende tegevuste tulemusena vähendame me aastaks 2025 halduskoormust nii aja kui raha näol ühe kolmandiku võrra," kinnitas ta.

"Nende reformide läbiviimine tagab inimestele parema ja lihtsama elu ja annab neile rohkem aega enda jaoks ning loob lihtsa ja läbipaistva ettevõtluskeskkonna," lisas Alamäe. 

Ühe näitena tõi ta andmete ühekordse esitamise printsiibi, mille kohaselt ei tohi riik ja kohalikud omavalitsused küsida inimeste ja ettevõtete käeste andmeid, mis neil on juba olemas või mida on võimalik mõistlikul viisil tuletada juba riigi või kohaliku omavalitsuse käes olevatest andmetest.

Alamäe hinnangul peab innovatiivne digiriik lisaks andmete efektiivsele kasutamisele olema ka kodaniku jaoks võimalikult mugav ja lihtne. "Kodanike ja ettevõtete eest tuleks ära peita kogu riigi keerukus ja olemasolevat keerukust maksimaalselt lihtsustada. Kodanik peaks üles leidma võimalikult lihtsalt oma teenused, millele on tal õigus ning saama teavitusi oma kohustustest," selgitas Alamäe.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052