Autor: Indrek Kald • 20. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITL: e-Eesti võidukäik vajab riigi raha

Ivo Suursoo mullu IKT Aastakonverentsil.
Foto: Urmas Kamdron
Eesti IT-ettevõtete liit ITL toetab erakondade-ülest teaduslepet, millega lubatakse suurendada teaduse rahastamist. 1% SKTst on minimaalselt vaja, et e-Eesti võidukäik jätkuks, kinnitab ITLi juht Ivo Suursoo.

"Leiame, et 1% SKTst on minimaalselt vajalik, et e-Eesti võidukäik saaks jätkuda," rõhutas ITLi president Ivo Suursoo. "Ilma teaduse panuseta ei ole see võimalik, samuti nagu ka meie majanduse ja ühiskonna areng," lisas ta.

Suursoo sõnul tuleb selleks, et Eesti oleks kiire uute lahenduste ning teadus- ja arendustegevuse tulemuste rakendaja ja selle kogemuse eksportija, näiteks toodete arengus kõigepealt uuele tasemele jõuda.

"Just koostöös ülikoolidega on pandud alus meie e-riigi alustaladele, väga palju on tehtud andmete ja tehisintellekti osas," selgitas Suursoo. "Selline koostöö eraettevõtete ja teadusasutuste vahel peab jätkuma. Ka IT-ettevõtted panustavad ja osalevad teadus- ja arendustegevuses, see on möödapääsmatu," märkis ta.

Eile sõlmiti presidendi juures ühiskondlik kokkulepe teaduse ja innovatsiooni arengu kindlustamiseks, allkirjastajateks erakondade esimehed, ülikoolide ja suurimate ettevõtlusorganisatsioonide esindajad.

Eesti on võtnud endale kohustuse investeerida kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust kaitsekulutustesse. Samuti on seatud eesmärk jõuda teaduse riigipoolses rahastamises 1%ni SKPst, kuigi viimast eesmärki pole saavutatud.

Esmaspäeval otsustas Tallinna tehnikaülikooli (TalTech) nõukogu üksmeelselt toetada rektorite nõukogu taotlust suurendada ülikoolide tegevustoetust, et tagada kõrgharitud spetsialistide õpe ning jätkusuutlik teadustöö. Rektorite nõukogu saatis selle taotluse haridus- ja teadusministeeriumile oktoobri alguses.

Nii rektorite kui ka TalTechi nõukogu tunnustavad peaminister Jüri Ratase poolt riigikogus antud kinnitust, et järgmise aasta riigieelarves on ette nähtud teadus- ja arendustegevuse rahastamise taastamine tasemel 0,81% SKPst, ent teadusrahale lisaks taotlevad rektorid ja TalTechi nõukogu ka ülikoolide õppetöö rahastamise suurendamist vähemalt samas mahus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755