Autor: Indrek Kald • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andmehaldus uue seaduse eelnõu teemaks

Riigikogu hakkab arutama andmehalduse küsimusi.
Foto: Andras Kralla
Riigikogu juhatus võttis menetlusse eelnõu andmehalduse riiklikul tasandil koordineerimisest.

Valitsuse poolt 14. jaanuaril algatatud riikliku statistika seaduse ja avaliku teabe seaduse muutmise eelnõuga reguleeritakse andmehalduse küsimusi. See sätestab kindlad reeglid, millele andmekogudes olevad andmed ja andmehaldus peab vastama.

Ühtlasi määratakse kindlaks andmehalduse tingimused ning antakse andmehalduse koordineerimine statistikaametile.

Käesoleval ajal ei ole riigi andmehalduse ühistes reeglites kokku lepitud, mistõttu pole võimalik rakendada ka andmete ühekordse küsimise reeglit. Samuti ei ole praegu reguleeritud, kes peaks andmehaldust riiklikul tasandil koordineerima.

Avaliku teabe seadusesse lisatakse andmete jagamise teenus, mis võimaldab edaspidi erinevate andmeallikate sidumist ning töödelda andmeid teaduslikul või statistilisel eesmärgil. Muudatuste rakendamine võimaldab tagada, et andmekogudes olevaid andmeid saab omavahel siduda, osutada paremaid teenused, vähendada halduskoormust ning teha juba kogutud andmete alusel riiklikku statistikat.

Eelnõu juhtivkomisjoniks määrati majanduskomisjon.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474