Autor: Indrek Kald • 16. jaanuar 2019

Andmehaldus uue seaduse eelnõu teemaks

Riigikogu hakkab arutama andmehalduse küsimusi.
Foto: Andras Kralla
Riigikogu juhatus võttis menetlusse eelnõu andmehalduse riiklikul tasandil koordineerimisest.

Valitsuse poolt 14. jaanuaril algatatud riikliku statistika seaduse ja avaliku teabe seaduse muutmise eelnõuga reguleeritakse andmehalduse küsimusi. See sätestab kindlad reeglid, millele andmekogudes olevad andmed ja andmehaldus peab vastama.

Ühtlasi määratakse kindlaks andmehalduse tingimused ning antakse andmehalduse koordineerimine statistikaametile.

Käesoleval ajal ei ole riigi andmehalduse ühistes reeglites kokku lepitud, mistõttu pole võimalik rakendada ka andmete ühekordse küsimise reeglit. Samuti ei ole praegu reguleeritud, kes peaks andmehaldust riiklikul tasandil koordineerima.

Avaliku teabe seadusesse lisatakse andmete jagamise teenus, mis võimaldab edaspidi erinevate andmeallikate sidumist ning töödelda andmeid teaduslikul või statistilisel eesmärgil. Muudatuste rakendamine võimaldab tagada, et andmekogudes olevaid andmeid saab omavahel siduda, osutada paremaid teenused, vähendada halduskoormust ning teha juba kogutud andmete alusel riiklikku statistikat.

Eelnõu juhtivkomisjoniks määrati majanduskomisjon.

Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Kent-Erik SchwedeReklaamimüügi projektijuhtTel: 509 8932