Autor: Indrek Kald • 21. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Indrek Kald
Telia Eesti personalidirektor Janika Kuusik ettevõtte kontoris.
Foto: Erakogu

Ihaldusväärsete firmade seas pooled IT alalt

Eesti enim hinnatud tööandjate seas on pooled IT-alalt.
Foto: Indrek Kald
Eesti 20 kõige ihaldusväärsema tööandja seas on täpselt pooled IT- ja telekomisektorist, selgus tööportaali CVKeskus.ee iga-aastasest uuringust .

Portaal reastas enim armastatud tööandjad ehk ettevõtted, kus eestlased kõige enam töötada sooviks. Esikoha noppis Eesti Energia, keskmise suurusega ettevõtete seast valiti ihaldusväärseimaks Cleveron. Ent TOP20 seas oli suur hulk telekomi-, tarkvara- ja IT-firmasid.

Eesti ihaldusväärseim ettevõte 2019 on Eesti Energia, teisele kohale tõusis Swedbank ja kolmandale kohale Telia Eesti. Swedbanki jaoks on tegu ajalooliselt kõrgeima kohaga parimate tööandjate tabelis. Varasemalt on korduvalt piirdutud 3. kohaga. Telia oli mullu teisel positsioonil.

CVKeskus.ee on uuringut korraldanud kahekas aastat ning vaid 2014 suutis Eesti Energia eest võidu haarata Skype, kes pidi tänavu piirduma viienda kohaga. Uute tulijatena on parimate tööandjate sekka suutnud kerkida Taxify ja Utilitas.

"Atraktiivne tööandja kuvand tekitab töövõtjates usaldust ja suurendab soovi ettevõttega liituda," kommenteeris uuringut CVKeskus.ee Baltimaade kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

"Nimelt selgus värskest uuringust, et lausa iga kümnes töövõtja on sobiva tööpakkumise korral valmis kandideerima vähemalt ühte Eesti ihaldusväärseima tööandja uuringu esikolmikusse kuuluvasse ettevõttesse tööle. Praegusel keerulisel tööturul loob seega tööandja ihaldusväärne maine tuntava konkurentsieelise parimate töökäte värbamisel," märkis ta.

Auväärt lisas, et ihaldusväärseimate tööandjate sekka kerkimiseks ei piisa konkurentsivõimelisest palgatasemest, vaid see nõuab juhtidelt tuntavat panust. "Peamine omadus, mida töövõtjad Eesti parimate tööandjate puhul kõrgelt hindavad, on tööandja poolt loodud keskkond, kus töötaja tunnetab, et tal on võimalik end teostada, areneda ja karjääri teha," kinnitas ta.

Lisaks pakub vastajate arvates ihaldusväärne tööandja head töötasu ja seal töötavad ettevõtlikud ning innovaatilised töötajad, kes vastutavad suurte asjade eest. "Nad viivad koos meeskonnaga ellu olulist missiooni," kirjeldas Henry Auväärt uuringust selgunud ihaldusväärseimate tööandjate omadusi.

Viljandi tehnoloogiaettevõtte edu

Esimest korda otsustas CVKeskus.ee eraldi välja tuua ka keskmise suurusega ettevõtete edetabeli. Ihaldusväärseima 50 kuni 249 töötajaga tööandja tiitli haaras Cleveron, teise koha saavutas Starship Technologies ning kolmanda Veriff. Esiviisiku lõpetavad Helmes ja Proekspert.

Cleveron osutus lisaks uutele tulijatele TOP 20 Eesti ihaldusväärseima tööandja tabelis aasta suurimaks tõusjaks. 2018. aastal tuli Cleveron esmakordselt 20 ihaldusväärseima tööandja sekka ja maandus 19. kohal, aasta hiljem on nad kerkinud juba kuuendaks.

"Viimase kaheksa aasta jooksul oleme väga harva märganud niivõrd kiiret tõusu Eesti töötajate poolt enim armastatud tööandjate seas," kommenteeris Henry Auväärt.

Noored eelistavad panka

Keda peavad aga ihaldusväärseimaks tööturule alles siseneva põlvkonna esindajad? Esiviisikus on samad firmad, mis üldtabeliski, kuid esikohal on Swedbank, teisel Telia Eesti ning kolmandal Eesti Energia. Järgnevad kaks IT-hiiglast Skype ja Transferwise. Noorte muutunud eelistused viitavad, et järgnevatel aastatel võib ihaldusväärseima tööandja tiitli eest konkurents veelgi tugevneda.

Mis on Eesti ihaldusväärseimate tööandjate juhtide sõnul nende edu aluseks?

Eesti Energia juhatuse esimehe Hando Sutteri sõnul on nende ambitsioon pakkuda klientidele kasulikke ja mugavaid energialahendusi ning toota energiat aina keskkonnasäästlikumalt. "Arvan, et inimesed tajuvad ja väärtustavad seda," rääkis Sutter.

Energeetikas toimuvast tuleb tema sõnul rääkida klientidele ja ühiskonnale laiemalt. "Avatud suhtlus on praegusel ajal väga vajalik, sest energeetikas on toimumas suured, kuid samal ajal väga huvitavad muutused. Need muutused vajavad ühelt poolt selgitamist, teisalt pakuvad võimalust sellest ka ise otseselt osa saada, kas siis kliendi või Eesti Energia töötajana. Kindlasti pakub töö Eesti Energias väljakutset kõigile andekatele inimestele, sest on võimalus olla ise muutuste läbiviija ning teha seda koos teiste oma ala tippudega," lisas Sutter.

Telia Eesti personalidirektor Janika Kuusik ütles, et ihaldusväärseimate tööandjate hulka jõudmine on alati suur tunnustus nii kõigile Telia inimestele kui ka ettevõttele tervikuna. IT- ja telekomisektor on Kuusiku sõnul üks valdkondadest, kus valitseb küll tihe konkurents, kuid kus toimub ka pidevalt kiire areng ning sünnivad innovaatilised tooted ja teenused.

"See teeb Teliast tööandja, mis pakub inimestele suurepäraseid karjääri- ja eneseteostuse võimalusi. Nii on ka meie töötajate sisemine hinnang Teliale kui tööandjale järjest kõrgem ja kui tööturul oli töötajate vabatahtlik voolavus 2018. aastal tõusutrendis, siis meil vastupidi, langes," selgitas Janika Kuusik.

20 Eesti ihaldusväärseimat tööandjat

Koht 2019Koht 2018Ettevõte

11Eesti Energia

24Swedbank

32Telia Eesti

45Transferwise

53Skype

619Cleveron

78Playtech

810Pipedrive

97LHV Pank

10-Taxify

1111Microsoft Estonia

126Tallink

1315Tallinna Lennujaam

14-Utilitas

1514Nortal

1613Elisa Eesti

1712Tartu Ülikool

189ABB

1917Orkla Eesti

2018Kaubamaja

Allikas: cvkeskus.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755