Autor: Indrek Kald • 30. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skeleton pääses CleanTech 100 nimekirja

Superkondensaatorite põhise energiasalvestustehnoloogia looja Skeleton Technologies sai prestiižse Global Cleantech 100 selle aasta auhinna laureaadiks.
Skeletoni asutajad Oliver Ahlberg ja Taavi Madiberk.
Foto: Andras Kralla

Global Cleantech 100 nimekirja kuuluvad ettevõtted, kellel on potentsiaali olla suunanäitajaks rohetehnoloogiaga seotud väljakutse lahendamisel erinevates tööstusharudes. 2019 on järjekorras kümnes aasta, mil see nimekiri avaldati.

"Meie kümnendas väljaandes domineerivad tuleviku toidutööstuse ja mobiilsusvaldkonna suurimad innovaatorid. Detsentraliseeritud ja digitaliseeritud tuleviku energia kõrval vaatame täna kogu industriaalset maailma tervikuna," kommenteeris nimekirja koostanud Cleantech Groupi juht Richard Youngman.

"Esimesest, 2009. aastal avaldatud Global Cleantech 100 nimekirjast, kus domineerisid raudvara, päike ja biokütused, on saanud möödanik," lisas ta.

Mullu laiendas Skeleton tootmisvõimalusi ning koondas kõik tootmisüksused Saksamaal asuvasse tehasesse. Ettevõtte juhi Taavi Madiberki sõnul olid tootmise Saksamaale viimimisel kaks peamist põhjust piirkonna tugevad inseneeria-teadmised koos tootmisvõimalustega auto- ja keemiatööstuses ning lähedus klientidele nii autotööstuse kui ka taastuvenergia sektorites.

Saksamaal on hetkeseisuga kõik eeldused, et saada globaalseks CleanTech-keskuseks,mille vastu tunnevad huvi ka mitmed riigid Aasiast ja Ameerikast, lisas ta.

"Ajal, mil jätkuvad arutelud akude suurtootmisüksuste osas, on Skeleton näidanud tehnoloogilise eelise toel ja konkurentsivõimelise hinnaga superkondensaatoritel põhinevate lahenduste tootmisvõimekust. Selleks, et tõesti saada globaalseks CleanTech-keskuseks, peab Saksamaa võtma juhirolli energiasalvestusseadmete tootjana ning karmistama avalikku poliitikat selles sektoris," sõnas Madiberk.

Skeleton ehitas tootmisüksuse Dresdeni lähistel asuvasse endisesse päikseenergiapaneelide tehasesse. "Tänaseks oleme äratanud huvi paljude piirkonnas tegutsevate auto- ja päikesetööstuse talentide seas, tänu millele oleme suutnud viia uuele tasemele oma kvaliteedi- ja insenerimeeskonnad," kinnitas Madiberk ja lisas, et maailma edukamad CleanTech-idufirmad pärinevad samast piirkonnast.

Skeletoni arendatavad superkondensaatorid on suure võimsusega energiasalvestusseadmed, mida erinevalt akudest saab täis ja tühjaks laadida loetud sekunditega ning seda miljon korda.

Mullu võitis firma tuntud kahekordsete busside tootjaga Wrightbusi suure hanke. "Meie grafeenil põhinevad superkondensaatorid võimaldavad neil säästa tervelt 36% kasvuhoone gaasidelt," kommenteeris Taavi Madiberk.

Global Cleantech 100 nimekirja paneb kokku 2002. aastal USAs loodud Cleantech Group, tuginedes uuringute raames kogutud infole ning 87-liikmelise ekspertkogu arvamusele, kus on esindatud nii investorid kui seotud tööstusalade korporatsioonidesse kuuluvad eksperdid. Nimekirja sponsoreerib Chubb.

Nimekiri sajast ettevõttest avaldati 28. jaanuaril, mil San Franciscos toimus 17. korda Cleantech-foorum.

Skeleton Technologies on grafeenil põhinevate superkondensaatorite ja energiasalvestussüsteemide tootja ja arendaja, pakkudes lahendusi erinevatele tööstusharudele. Alates ettevõtte loomisest aastal 2009, on Skeleton kaasanud 46 miljonit eurot kapitali, et laiendada tootmist Saksamaal ja Eestis. Nelja töötajaga ettevõttest on tänaseks saanud 115-liikmeline meeskond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755