Autor: Indrek Kald • 31. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prototron avas kevadise toetusvooru

Tehnoloogiliste äriideede rahastu Prototron avas tänavuse esimese taotlusvooru, kuhu oodatakse nutikaid ideid 15. märtsini. Mullu jagas fond kahes voorus üheksale tiimile 121 000 eurot.
Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova.
Foto: Andras Kralla

Prototroni tegevjuhi Jana Pavlenkova sõnul eeldatakse, et uus idee tuleb võimalikult kiiresti realiseerida ja klientideni viia. "See kehtib kõige kohta - ka uued materjalid-tehnoloogiad-lahendused võiksid kohe olla ohutud, tarkvara ilma bug’ideta ja masinate töö hooldusvaba. Samas arendusse ja teadusesse panustamisel peab alati arvestama teatud ajalise nihkega," selgitas ta.

"Prototronile esitatud ideid vaadates näeme aga juba üle kuue aasta pidevat innovatsiooni pulbitsemist. Tuleb oma idee julgelt proovile panna - leida probleemi keskpunkt, uurida olemasolevaid lahendusi ja prototüüpida enda oma," lisas Pavlenkova.

Teaduspargi Tehnopol juhi Jaak Raie sõnul on pinnas katsetamiseks sobiv. "Läbi katsetamise eduni jõudmine tähendab sageli ka seda, et vahepeal ebaõnnestutakse. Õnneks on meie noortel üha rohkem julgust riskida. Aitame ka omalt poolt Tehnopol Startup Inkubaatoris kaasa, et Prototroni esitatud ideedest kasvaksid maailmamuutvad ettevõtted," ütles Raie.

Swedbanki ettevõtete panganduse juht ja Prototroni Ekspertkogu liige Liisi Himma tõdes, et Eesti majanduse potentsiaal kõrge, kuid konkurentsivõime säilitamiseks on tootmise ja protsesside edasine digitaliseerimine kriitilise tähtsusega. Selleks julgustab ta otsima uutmoodi lahendusi ja koostöövõimalusi ning näiteks proovima koostööd traditsioonilisemate ja uute, iduettevõtete vahel.

"Virtuaalreaalsus, 3D-printimine ja tehisintellekt pole juba ammu ulmevaldkonda kuuluvad terminid – vastupidi, need tehnoloogiad hakkavad järjest tugevamalt mõjutama erinevaid ärivaldkondi. Näiteks ka Swedbank teeb aktiivselt selle nimel tööd, et tehisintellekti abil edaspidi oma kliente paremini teenindada," märkis ta.

Ka Tallinna Tehnikaülikooli teadusprorektor ja Prototroni ekspertkogu liige Renno Veinthal leiab, et üles tuleb otsida oma tugevused ja tegeleda tehnoloogilise arendustegevusega. "Kindlasti annab lennukate, innovatiivsete ideede toetajana oma panuse ka Prototron, mis partnerite ja toetajate abiga saab loodetavasti edaspidi toetada veelgi suuremat arvu projekte," lisas ta.

Swedbanki, TalTechi ja Tehnopoli koostöös 2012. aastal loodud Prototron on rahastanud 64 nutikat ideed kogusummas 772 795 eurot, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud üle 19 miljoni euro ulatuses.

Tänavu jagab Prototron kahes taotlusvoorus 120 800 eurot. Kevadvooru tähtaeg on 15. märts, sügisvooru oodatakse taotlusi 15. oktoobrini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755