Autor: Indrek Kald • 4. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kasutab Hiina "tagaustega" kaameraid

Eesti julgeolekuasutused ja muud riigiametid kasutavad tuhandeid soodsaid valvekaameraid, mille USA valitsus keelas turvavigade, avastatud "tagauste" ning seotuse tõttu Hiina võimudega.
Hikvisioni valvekaameraid müüvad Eestis paljud ettevõtted.
Foto: Hikvision

"Hiina tootjad Hikvision ja Dahua pakuvad soodsat masstoodangut, mille turvalisus on alati olnud nõrk koht, nüüd on avastatud ka "tagauksed" ja leidnud kinnitust Hikvisioni seos Hiina valitsusega," sõnas Rapid Security juhataja Vallo Põldma.

"Eestis teeb odav hind need aga riigihangetel edukaks ja Hiina "tagauksega" kaameraid kasutavad nii meie julgeolekuasutused kui suured ettevõtted," kinnitas ta.

Mullu augustis keelas USA Hikvisioni ja Dahua tooted riigiasutustes ning julgeoleku ja taristu seisukohalt olulistes kohtades. Dahua valvesüsteemides leiti ränk turvaviga juba 2017. aastal. Samal aastal avastati ka maailma suurima valveseadmete tootja Hikvisioni kaameratesse jäetud "tagauks". Hikvisioni omanike hulka kuulub Hiina riik ning ettevõte on tunnistanud Hiina valitsuse tugevat mõju nende ärile.

Vallo Põldma kinnitusel tähendab see tõsist sõnumit ka erakasutajale, kel riigisaladusi või tundlikku infot pole. "Kui mõne aasta eest näitas "Pealtnägija", kuidas häkkerid saavad vabalt jälgida inimeste kodusid, oli seal tegemist just Dahua ja Hikvisioni süsteemidega," rõhutas ta. "Hikvision toodab kaameraid ka teistele hankijatele enam kui 80 erineva kaubamärgi all," lisas Põldma.

Eestis on turvaliste seiresüsteemide kasutamine isegi tundlikes riigiasutustes tema sõnul väga keeruline, kuna riigihangetes antakse suurim kaal üldjuhul hinnale. "Ka odavaim kaamera võib näidata täitsa viisakat pilti, aga turvaline kaamera pole kunagi odavaim," märkis Põldma.

"Vähegi tundlikke objekte tuleks valvata seadmetega, mis kasutavad krüpteeringut, kaitsevad end püsivara muutmise eest ja lubavad iga kaamerat alati identifitseerida. Meie soovitame klientidele selleks Boschi kaameraid, kes pöörab seadmete ja andmeside turvamisele väga suurt tähelepanu," sõnas Põldma.

Kolm aastat tagasi USAs valminud valvekaamerate küberturvalisuse uuringus andsid eksperdid Hikvisionile tootjaist kõige madalama hinde. Dahua kaameratest avastati 2017. aastal ränk turvaviga, mis lubas häkkeritele vähese vaevaga ligipääsu valvesüsteemi kasutajaandmetele ja paroolidele.

Rapid Security on Rootsi juurtega Eestis tegutsev turvaettevõte, mis pakub valveteenuseid ja -tehnoloogiat kolmes Balti riigis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052